Külföld

A Vöröskereszt szerint veszélytelen a Kabulban kifejlesztett baktériumtörzs

2001. október 14., vasárnap 14:44

A Vöröskereszt évekkel ezelőtt Kabulban állatok oltásához fejlesztett ki egy lépfene-baktérium törzset, de az a szervezet szerint veszélytelen. A francia titkosszolgálat viszont attól tart, hogy a baktériumok bin Laden szervezetéhez kerülhettek.

Veszélytelenek azok a lépfene-baktérium törzsek, amelyeket a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (CICR) és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) munkatársai fejlesztettek ki az elmúlt években egy állategészségügyi program keretében az afgán fővárosban.

Ezt Kim Gordon-Gates, a CICR szóvivője jelentette ki vasárnap Genfben. A 34F2 Sterne néven ismert baktériumtörzset 1997 óta gyártották a kabuli laboratóriumban haszonállatok oltására. Az afganisztáni laborban jelenleg fellelhető mennyiség 1,5 millió adag oltóanyag készítéséhez lenne elegendő.

A francia titkosszolgálat aggódik

A francia titkosszolgálat most attól tart, hogy a kísérleti telepen hátrahagyott baktériumtörzseket Oszama bin Laden szaúdi milliárdos terrorvezér szervezete esetleg bakterológiai fegyverként használja fel.

A Le Journal du Dimanche című francia lap értesülése szerint azóta, hogy a CICR munkatársainak utolsó csoportja szeptember 16-án elhagyta az afgán fővárost, a laboratórium teljes egészére egyetlen afgán állatorvos felügyel, aki hetente küld jelentést a CICR munkatársainak. Az orvos állítása szerint legalább egyszer feltörték az intézet épületét, és hírek terjednek arról is, hogy gyanús körülmények között lépfene-baktérium törzsek kerültek egy pakisztáni laborba.

Vizsgálat indul a Vöröskeresztnél

A CICR a helyzet kivizsgálására külön munkacsoportot állított fel, mert szakértők szerint a kabuli laborban hátrahagyott törzsekből igen rövid idő alatt fertőző baktériumcsírákat lehetne létrehozni.

hirdetés

N; N;
hirdetés