Külföld

Újabb tévétársaságot ért el a lépfene

A nyomok a gépeltérítőkhöz vezetnek

2001. 10. 16., 07:23 | Frissítve: 2001. október 17., szerda 00:42

Az ABC tévéhálózat egyik alkalmazottjának a gyermeke a lépfenefertőzés újabb hordozója - jelentette be Rudolph Giuliani, New York polgármestere. A városvezető közlését nem sokkal előzte meg George Bush bejelentése, miszerint a szenátus demokrata többségének vezetője, Tom Daschle antraxszal fertőzött küldeményt kapott. Mindeközben kapcsolatot fedeztek fel a szeptember 11-i terrorcselekmények és a lépfene-megbetegedések között.

Immáron órák sem telnek el az Amerikát sokkoló újabb és újabb lépfenefertőzések bejelentései között. Az egyre terjedő betegség egyre inkább rettegésben tartja az országot, ugyanis az Florida után elérte New Yorkot is.

Egy gyermek az újabb fertőzött

Ilyen elsősegélycsomagokat árulnak a lépfenefertőzés ellen
Hétfőn, New York-i idő szerint este kilenc óra előtt Rudolph Giuliani, a város polgármestere bejelentette: újabb lépfene-fertőzéses esetet találtak, és az érintett ezúttal az ABC tévéhálózat egyik alkalmazottjának a gyermeke. A gyermek a bőrén át került érintkezésbe a lépfene (antrax) kórokozójával, és szervezete jól reagál az intenzív antibiotikumos kezelésre.

Mivel az ABC nem az első tévéhálózat, amelynek a székházába lépfenével fertőzött levél érkezett, az illetékes rendőri szervek közölték: sorra járják a nagy tömegtájékoztatási intézmények - tévéhálózatok, lapok - New York-i irodáit, és mindenütt ellenőrzik, nincs-e valahol lépfene-kórokozó.

Levél a szenátusnak is

Alig néhány órával korábban maga George Bush jelentette be Silvio Berlusconi olasz kormányfővel közös sajtótájékoztatóján: vélhetően a lépfene kórokozóját mutatták ki a szenátus demokrata frakcióvezetőjének, Tom Daschle-nek az irodájába érkezett levélen. Bush elmondta, hogy a Daschle irodája által kapott postai küldemény egy port tartalmazó vastag boríték volt. Azokat, akik az irodában fizikai kapcsolatba kerültek a levéllel, intenzív antibiotikumos kezelésben részesítik. Pontos részletekről még nem tudni, de az FBI nyomoz a küldemény ügyében. (Bővebben)

Lépfene-baktérium az újságíró számítógépén

Mindeközben bizonyossá vált, hogy kapcsolatban állnak a szeptember 11-i terrorcselekmények és a lépfene-megbetegedések. A Miami Herald című lap arról számolt be, hogy az amerikai Sun című lap főszerkesztőjének ingatlanügynök felesége szeptemberben két légi kalóznak adta ki bérbe egy lakását. Ugyancsak a Sunnál dolgozott az a fotós, aki október 5-én a lépfene legsúlyosabb fajtájában, a belélegzéses antraxban hunyt el. A férfi személyi számítógépének billentyűzetén megtalálták a betegség kórokozóit. (Bővebben)

Hétfő este annyiban is változott a tényleges lépfeneesetek "térképe", hogy azt a 73 éves férfit, aki az American Media kiadóvállalat floridai székházának levélelosztójában dolgozott, és akit eddig betegségtüneteket nem mutató kórokozóhordozónak mondtak, átminősítették "lépfenében megbetegedett" kategóriába. Bár a férfi az antraxspórák belégzése folytán betegedett meg, és ez a legsúlyosabb fertőződési forma, az illetőről továbbra is azt mondják, hogy jók a túlélési esélyei.

Pánik a postákon, levélelosztókban

Az egész Egyesült Államokon végigsöprő rémület hétfőn elérte a postaszolgálat alkalmazottait is, miután az elmúlt napokban sorra derült fény olyan esetekre, hogy lépfenével fertőzött postai küldemény érkezett különböző címekre szerte az országban. A szövetségi posta vezetősége egyelőre annyiban reagált, hogy műanyag kesztyűket kezdett kiosztani a kézbesítőknek. Egyes nagyvállalatok levélelosztó helyiségei kísérteties látványt nyújtanak: gázmaszkos, tetőtől talpig vegyvédelmi öltözéket viselő emberek szortírozzák a postát. Az FBI emberei nem győznek kiszállni a bejelentett gyanús esetekhez. "Eljutottunk odáig, hogy betelefonált egy nő, aki influenzás, és az orvosi rendelőből azonnal hozzánk irányították" - panaszkodott a Szövetségi Nyomozó Iroda egyik dallasi ügynöke.

Az amerikai lépfenefertőzés története

Október 5. péntek: Meghal az első antraxbaktériummal fertőzött amerikai. Bob Stevens a The Sun bulvárlap fotósa volt.

Október 8. hétfő: A The Sun irodaépületében, az American Media Inc.-ben dolgozó 73 éves Ernesto Blanco levélhordónál is kimutatják a fertőzést.

Október 10. szerda: Az FBI szerint az irodaépületben talált lépfene baktériumát az 1950-es években egy iowai laboratóriumban fejlesztették ki.

Október 11. csütörtök: A hatóságok Floridában egy újabb lépfenével fertőzött személyt fedeztek fel. A 35 éves nő szervezetében már kialakult a betegség, de kezelését még idejében elkezdték.

Október 12. péntek: Floridán kívül, New Yorkban is felfedeztek egy antraxfertőzöttet: a fiatal nő az NBC hírtelevízió alkalmazottja volt.

Október 13. szombat: A Nevada állambeli Renóban, a Microsoft Licensing nevű vállalat irodájába gyanús postai küldemény érkezett. Az első tesztek szerint a küldemény lépfene-kórokozóval fertőzött.

Október 14. vasárnap: További öt olyan ember szervezetében mutatták ki a lépfene-baktérium jelenlétét, akik szintén az AMI floridai épületében dolgoztak. Az NBC New York-i szerkesztőségében egy második alkalmazott szervezetében is rátaláltak az antrax bacilusára, az alkalmazottat antibiotikumokkal kezelik.

Október 15. hétfő: Újabb három New York-i lakost - egy rendőrt és két labortechnikust - kezelnek antibiotikummal, miután hozzáértek ahhoz a lépfenével fertőzött borítékhoz, amit az NBC tudósítójának küldtek. Eddig összesen tizenöt esetet regisztráltak Amerikában.

Bővebben: A lépfene dátumai

hirdetés

N; N;
hirdetés