Külföld

'Hatékony' baktériumok a szenátor levelében

A lépfene bacilus gőzölgő vasalóval elpusztítható

2001. 10. 17., 06:54 | Frissítve: 2001. október 17., szerda 07:01

Az amerikai Tom Daschle demokrata szenátor irodájába eljuttatott lépfenével fertőzött por igen hatékony baktériumokat tartalmazott. A hatóságok szerint ilyen baktériumot csakis laboratóriumban tudták előállítani, és Irakot gyanúsítják. Egy orosz szakértők szerint a gyanús levelekből gőzölgő vasalóval kell elpusztítani a lépfene baktériumokat. Tom Ridge, az amerikai honi terület biztonságával foglalkozó kormányzati főbiztos szerint olyan előfeltevésből kell azonban kiindulni a nyomozás során, hogy a kapcsolat az AL-Kaida és az antrax-esetek között fennáll.

Az amerikai illetékesek szerint igen hatékony, nagy töménységű volt az a lépfene-kórokozókkal fertőzött por, amit a Tom Daschle demokrata szenátor irodájába eljuttatott levélben találtak, és ami miatt kedden le kellett zárni a washingtoni szenátus épületszárnyának egy részét. A porban levő kórokozók spórái arra is alkalmasak voltak, hogy belégzés útján kerüljenek a szervezetbe. Ez a lépfene (anthrax) megbetegedés legsúlyosabb formáit válthatja ki, a tüdő-lépfenét.

Bővebben: Lépfenével fertőzött levelet kapott az amerikai szenátus
Lépfenevizsgálat egy szenátusi irodaházban

Irakot gyanúsítják

Az amerikai tömegtájékoztatásban megfogalmazódtak olyan szakértői vélekedések, hogy ennyire hatékony kórokozó-tenyészetet házilagosan, alkalmi laboratóriumokban lehetetlenség előállítani - lényegében olyan laboratóriumi kapacitás kell hozzá, amivel bizonyára csak államok rendelkezhetnek. Egyes szakértők óvatosan meg is jegyezték, hogy bár bizonyíték nincs a kezükben, mégis Irakra gondolnak.

Bővebben: Irak felelős a lépfene-fertőzésért?

Kedden újabb gyanús, esetenként fehér port tartalmazó borítékok váltottak ki aggodalmat különböző washingtoni intézményekben - nagykövetségeken, sajtó-, illetve kutató intézetekben -, és adtak külön feladatokat a biológiai anyagok azonosításával foglalkozó szerveknek. Szerencsére arról nem érkezett hír, hogy a nap folyamán bárhol mást is találtak volna, mint babahintőport, illetve egyéb ártalmatlan anyagot.

Bővebben: Egy iowai laboratóriumban fejlesztették ki a fertőző lépfenét

Gőzvasalóval kell kivasalni a gyanús levelet

Ken Alibek, aki az egykori Szovjetunióban a bakteriológiai hadviselés egyik vezető tudományos szaktekintélye volt, kedden egyszerű recepttel örvendeztette meg a "lépfene-gyanús" levelek miatt aggódó amerikaiakat: szerinte az ilyen leveleket gőzvasalóval ki kell vasalni.

"Igen, jól hallották. Vasalják ki. A gőzölés is fontos. A mikrohullámú sütőt nem ajánlom, a száraz forróságot a spórák túlélhetik, de amennyiben nedves ruha alá helyezik a levelet, és úgy vasalják ki, akkor a forró vízgőz megöli a lépfenét" - mondta az immár Amerikában élő Alibek, az őt meghallgató kongresszusi testület elképedt tagjai előtt.

A tudós szerint nagy mennyiségű levél gyors "anthrax-mentesítése" könnyen elvégezhető olyan hordozható kamrákkal, amelyekben gammasugarak semmisítik meg a kórokozót.

Al-Kaidához a kapcsolat fennáll

Tom Ridge, az amerikai honi terület biztonságával foglalkozó, a nemrégiben kinevezett kormányzati főilletékes a bioterrorizmus elleni harcot nevezte az elkövetkező hetek első számú kiemelt prioritásának. Tom Ridge az NBC-nek adott interjúban nem tért el az eddig hangoztatott hivatalos amerikai kormányzati vonaltól annyiban, hogy megerősítette: egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a lépfene-esetek közvetlenül kapcsolódnának az Oszama bin Laden vezetése alatt álló al-Kaida szervezethez. "Olyan előfeltevésből kell azonban kiindulnunk munkánk során, hogy ez a kapcsolat igenis fennáll" - fogalmazta meg Ridge a hivatalos helyzetértékelés kormányzati szinten újszerűnek mondható elemét.

hirdetés

N; N;
hirdetés