Külföld

Lépfenepánik Magyarországon: poros levelek mindenütt, baktérium sehol

Ukrajnát és Horvátországot is elérte az őrület

2001. 10. 18., 13:20 | Frissítve: 2001. október 18., csütörtök 14:22

Magyarországon eddig minden gyanús levél ártalmatlannak bizonyult, lépfene-baktériumnak nyomát sem találták a szakemberek. Az elmúlt napokban már több mint százhúsz esetben riasztották az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot. A pánik Ukrajnát és Horvátországot is elérte. Kenyában találtak egy valóban fertőzött levelet.

Már több mint 120 bejelentés érkezett gyanús küldemények miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz - tájékoztatta az Indexet Dobson Tibor, a szervezet szóvivője. Csütörtök délelőtt tíz riasztást kaptak, ebből nyolcat a fővárosból. A vegyi felderítő csoport tizennégy autóval dolgozik, és minden riasztást komolyan vesznek. A gyanús porokat az Országos Járványügyi Központba szállítják, ahol negyvennyolc óra alatt készül el a végleges szakértői vélemény.

A fehérvári Köfém is kapott gyanús levelet

Btk. kiegészítését javasolja az ORFK
A konkrét fenyegetést nem tartalmazó, ám a lépfenefertőzés szimulálására alkalmas postai küldemények miatt az ORFK kezdeményezi a Büntető Törvénykönyv kiegészítését - jelentette ki Garamvölgyi László, kommunikációs igazgató. Eszerint konkrét fenyegetés hiányában is büntetni lehetne a postai küldemények feladóját. Ez eddig nem szerepel a Btk.-ban, s büntetlenül megúszhatják a lépfenével riogató levélfeladók a tréfát.
Szürkésfehér por volt az egyik székesfehérvári céghez a csütörtöki postával érkezett levélben is. Ferencz Péter megyei tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: A gyanúsnak talált borítékot a vállalat alkalmazottja már teljes védőfelszerelésben - maszkban, gumikesztyűben és védőruhában - bontotta ki, így nem érintkezett a porral, s be sem lélegezte azt. A megyei tiszti főorvos csak annyit árult el, hogy a port tartalmazó levél egy multinacionális vállalat székesfehérvári üzeméhez érkezett. Az Index információi szerint az Alcoa Köfém Kft.-ről van szó.

Eddig egyetlen gyanús port sem bizonyult fertőzöttnek - hangsúlyozta Dobson Tibor. Így a Keleti pályaudvarnál lévő postahivatalban talált csomag sem, amely miatt 11 embert szállítottak a Szent László Kórházba megfigyelésre. A Magyar Hírlap újságíróinak küldött levél szintén ártalmatlannak bizonyult.

Ukrajnában és Horátországban is megjelentek a porlevelek

Magyarországon eddig minden gyanús levél ártalmatlannak bizonyult
Ukrajnát és Horvátországot is elérte az Amerikát és Nyugat-Európát rettegésben tartó lépfenepánik. Kedden Kijev megyében, a boriszpili járásban lévő Oszokorki falu közelében egy munkás negyven darab, 4 milliméter átmérőjű és 30 milliméter hosszú ampullát talált, amelyek fehér színű port tartalmaztak. Az ampullákon nem volt címke, és olyan helyeken hevertek, ahol gyalosok és autóbuszok járnak - jelentette az Ukrinform hírügynökség csütörtök reggel a rendkívüli helyzetek minisztériumára hivatkozva. Az ampullákat vizsgálatra beküldték a környezethigiéniai és toxikológiai intézetbe.

Szerdán Szumi megye Hluhiv városának vámhivatalában egy levelet találtak, amelyben ismeretlen fehér por volt. Folyik a por vizsgálata, és megtették a szükséges járványmegelőző intézkedéseket.

Horvátország fővárosában, Zágrábban gázálarcot és védőkesztyűt kaptak a postások az esetleges lépfenefertőzés elleni védekezés jegyében. A Jutarnji List című lap szerint az intézkedést a postások világszövetségének ajánlására tették, és a levélhordóknak minden gyanús esetben élniük kell vele.

A kenyai egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy egy Amerikából küldött levélben lépfene-baktériumokat találtak. Szerdán három antraxgyanús esetet jelentettek. A másik két esetet még vizsgálják, az egyik levelet az ENSZ nairobi irodájának küldték. A fertőzött levelet Atlantában adták fel, és Miamin keresztül érkezett meg a meg nem nevezett üzletemberhez.

hirdetés

N; N;
hirdetés