Külföld

Enyhülőben a hazai lépfenepánik

Zöldszám a jobb információáramlásért

2001. 10. 18., 16:02 | Frissítve: 2001. október 18., csütörtök 17:01

Bár az eddigi 132 lépfenegyanúra utaló bejelentés mindegyike negatív eredménnyel zárult, a Belügyminisztérium információs zöldszámot hozott létre, ahol nem a bejelentéseket várják, hanem információkkal szolgálnak a betegségről. A hatóságok hangsúlyozzák: minden helyzetre készen állnak. Mindeközben a belügy adatai szerint csökkent a pánik, hisz csütörtök délelőtt 11 óráig csak 12 bejelentés érkezett.

Szimulációs gyakorlatot tartott a Belügyminisztérium válságstábja, mely a tárcák vezetőiből, illetve az arra hivatott országos hatáskörű szervek prominenseiből áll - közölte a minisztérium tájékoztatóján Zsupin Ottó, alezredes a BM védelmi irodájának vezetője. A válságstáb nem egy újonnan létrehozott egység, eddig is részt vett a kormányzat döntéseinek előkészítésében, többek között a nemzetbiztonsági kabinetet segítik. A gyakorlat során abból indultak ki, hogy két megyeszékhelyen és Budapesten vegyi, illetve robbantásos támadás történt.

A belügyben urai a helyzetnek

Olcsó pánik
A szakemberek elsőként a legfontosabb intézkedések előkészítését végezték el, majd elemezték a virtuális katasztrófa körülményeit. Végül a meghozott döntések végrehajtását ellenőrizték, és annak hatásait elemezték. Zsupin alezredes szavaiból nem pontosan derült ki, hogy mire jutott a minisztériumi vezetők stábja, érzékeltette viszont, hogy a gyakorlat világossá tette, urai a helyzetnek.

Nem bejelentéseket várnak, hanem felvilágosítanak

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője bejelentette: létrejött csütörtöki nappal a kormány információs központja, melynek szintén Dobson a szóvivője. Az elsősorban a lakosság tájékoztatását szolgáló központ mával zöldszámot hozott létre (06-80-203-973), ahol nem bejelentéseket várnak, hanem csak tájékoztatást adnak a fertőzéssel kapcsolatos teendőkről.

A tájékoztatón elhangzott: eddig 132, a lépfenével kapcsolatos bejelentést regisztráltak ezek közül azonban mindegyik vaklármának bizonyult. Csütörtökre a BM adatai szerint 12-re csökkent a délelőtti bejelntések száma, szemben a korábbi nagyobb számokkal. A kiszállások költsége csak a BM alá tartozó egységeknél meghaladja a kétmillió forintot, és ebben az összegben nincsenek benne az ÁNTSZ laboratóriumi vizsgálatai.

Sok a vaklárma

Ízpróbával a porcukor könnyen kiszűrhető
A zöldszám nem helyettesíti a hatóságok segélyhívó számait, szögezte le Dobson az Index kérdésére, a gyanús eseteket ugyanis továbbra is a 105-ös, 107-es, illetve a 112-es számra várják. Úgy vélte, több mint húsz olyan vaklármának bizonyult eset történt, amikor nem is lett volna szükség a katasztrófaelhárítók kivonulására.

A létrejött vonal éppen ezért azt célozza, hogy tájékozottabbak legyenek az emberek. Dobson a bejelentéseket ismertetve elmondta: Szentendre kirándulói azért fordultak hozzájuk segítségért, mert egy légi felvételeket készítő repülőből fehér port véltek látni távozni, s attól tartottak, veszélyes lehet számukra a por. Egy másik esetben egy kórházi dolgozó viccelte meg kolléganőjét azzal, hogy egy dobozba súrolóport szórt, és melléírta: lépfene.

hirdetés

N; N;
hirdetés