Külföld

Újabb tévés alkalmazottat fertőzött meg a lépfene

Bőrön keresztül támadott a betegség

2001. 10. 18., 18:13 | Frissítve: 2001. október 18., csütörtök 19:04

Az amerikai CBS tévéhálózat New York-i székházának egyik női alkalmazottja is megbetegedett lépfene-kórokozótól - jelentették be csütörtökön. Ez a megbetegedés már a harmadik eset tévétársaságoknál - előbb az NBC egyik munkatársa szervezetében mutatták ki a betegséget, a másik fertőzött pedig az ABC egyik alkalmazottjának gyermeke volt.

Bár a lépfenepánik egész Amerikát rettegésben tartja, immár világos, hogy a politika mellett a média munkatársai az antraxot terjesztők kiszemelt célpontjai. A legújabb fertőzött, a CBS munkatársa bőrön át került érintkezésbe a kórokozóval, ami még a szerencsésebb eset. Az antibiotikumos kezelést a jelek szerint időben sikerült megkezdeni, így a szóban forgó személy teljes felgyógyulására minden remény megvan. Az illető Dan Rathernek, a CBS News hírműsorvezetőjének egyik munkatársa.

A korábbi napokban ismeretessé vált, hogy lépfene-kórokozóval fertőzött levél érkezett az NBC hálózat New York-i központjába (ugyancsak a hálózat első számú sztár-műsorvezetőjének, Tom Brokaw-nak az apparátusához), és az egyik alkalmazott ott is megbetegedett. Szintén lépfene-megbetegedést azonosítottak egy hét hónapos fiú csecsemőn, akit az édesanyja, az ABC tévéhálózat dolgozója, egy vállalati rendezvényre hetekkel ezelőtt bevitt a New York-i székházba. Még korábban, Floridában, az American Media lapkiadó vállalat székházában meghalt egy férfi (az ő esetével pattant ki a továbbgyűrűző lépfeneügy), és megbetegedett egy másik. Összesen tehát eddig öt - médiában dolgozó vagy családtag - megbetegedésről tudni.

Nem tudni még bizonyosan, hogy azon személyek között találtak-e megbetegedést, akik jelen voltak Tom Daschle szenátor kongresszusi irodája környékén hétfőn, az antraxport tartalmazó levél felnyitásakor, illetve hogy a George Pataki New York állambeli kormányzó irodájában talált lépfene-kórokozó okozott-e megbetegedést. Az is elképzelhető, hogy eddig nem ismert helyszínről van szó a hatodik esetben.

hirdetés

N; N;
hirdetés