Külföld

Egymillió dollár a bioterroristák kézre kerítéséért

A tálibok tagadják, hogy közük volna a lépfenéhez

2001. 10. 19., 20:16 | Frissítve: 2001. október 20., szombat 19:28

Az FBI egymillió dollárt ajánlott fel annak, aki információkkal rendelkezik a lépfenefertőzések felelőséről, miközben újabb antraxfertőzöttet találtak egy amerikai napilap munkatársai között. A nyomozás szálai New Jersey-be vezetnek.

Robert Mueller, az FBI igazgatója bejelentette: az Egyesült Államok 1 millió dollárt kínál fel annak, aki információkkal rendelkezik a lépfenefertőzés elkövetőjéről. Az Egyesült Államokban pénteken 147 millió háztartásba juttatták el azt a füzetet, amelyben tájékoztatják a lakosságot arról, mi a teendő, ha gyanús postai küldeményt fedeznek fel.

A tálibok tagadják, hogy közük volna a fertőzéshez

Abdul Salam Zaif, a tálibok pakisztáni nagykövete tagadja, hogy bármi közük volna az egyesült államokbeli lépfenefertőzésekhez - adta hírül a BBC. Zaif kijelentette: a tálibok nem is ismerik a lépfenét.

Lépfene a New York Postnál

Eközben újabb lépfene-fertőzéses eset akadt, ezúttal a The New York Post című lapnál- adta hírül a CNN. A hírtelevízió értesülései szerint a nagy példányszámú New York-i bulvárlap munkatársa a bőrén keresztül fertőződött meg a kórokozótól, ami viszonylag enyhébb lefolyású megbetegedést okoz.

Erősödik tehát a gyanú, hogy az ismeretlen bioterrorista vagy bioterroristák egyik fő célpontja jelenleg a tömegtájékoztatás. Korábban lépfene-kórokozót tartalmazó levél érkezett az American Media nevű lapkiadó vállalat floridai központjába - itt egy alkalmazott meg is halt -, továbbá az NBC tévéhálózat New York-i székházába. Lépfene-megbetegedés történt az ABC és a CBS tévéhálózat ugyancsak New York-i székházában is.

Bővebben: Újabb tévétársaságot ért el a lépfene

A nyomozás szálai New Jersey-be vezetnek

Különösen fontos nyomot szolgáltatott a lépfenenyomozáshoz az egyik legutóbbi megfertőződött ember. A New Jersey-i postai alkalmazott, akinél bőrantrax fertőzést mutattak ki, korlátozott körzetben gyűjtött csak leveleket, postai gyűjtőládákból nem. A nyomozók most a postás szokásos útvonalát vizsgálják, ami 250 címet jelent. Ebből a körzetből származik ugyanis az NBC-nek és a Tom Daschle szenátornak küldött levél is.

"A levelek egy helyről származnak, higgyék el" - nyilatkozta egy vezető rendőrhatósági tisztviselő a New York-i és a floridai esetekről a CNN-nek. Elmondta, a por - mindhárom esetre jellemző - finomsága profi munkára utal, hiszen ez a levegőben terjedést könnyíti. A vizsgálatok folytatódnak, de ezek a hasonlóságok segíthetnek a hatóságoknak nyomozásuk koncentráltabbá tételében.

hirdetés

N; N;
hirdetés