Külföld

Lépfenét találtak a Bahamákon

A küldemény származási helye és címzettje ismeretlen

2001. 10. 22., 14:03 | Frissítve: 2001. október 22., hétfő 14:20

Lépfene-kórokozók jelenlétét mutatták ki az előzetes vizsgálatok egy postai küldeményben a Bahamai Közösségben. A fehér port tartalmazó borítékon helyi bélyegző volt. A jelentésekből egyelőre nem derül ki sem a küldemény címzettje, sem az, szerepelt-e feladó a küldeményen. A világméretű pánik ellenére eddig az Egyesült Államokon kívül eddig csak Kenyában és Argentínában mutattak ki lépfenefertőzést.

A Bahamai címre érkezett, már a múlt hét elején felfedezett gyanús anyagon egy nassaui kórházban végeztek laboratóriumi vizsgálatokat, és a lépfenetesztek pozitívnak bizonyultak. A hatóságok egyelőre az amerikai járványügyi szervektől is megerősítést várnak vizsgálataik eredményére.

A levéllel kapcsolatba került postai alkalmazottak egyikén sem mutatkoztak a lépfene tünetei, az alapos vizsgálatok sem utaltak betegségre, óvatosságból azonban mindegyiküket antibiotikummal kezelik.

Világméretű gyanakvás és aggódás ellenére az Egyesült Államokon kívül eddig csak Kenyában és Argentínában mutattak ki tényleges lépfenefertőzést. Mindkét országba amerikai levélben jutott be a kórokozó.

Bővebben:A lépfenepánik kronológiája

Újabb postai alkalmazott fertőződött meg

Vasárnap belégzéses anthrax (lépfene) megbetegedést diagnosztizáltak egy washingtoni postai alkalmazotton. A férfi abban a postai létesítményben dolgozott, amely az amerikai fővárosbeli címekre érkezett küldemények központi levélelosztója, tehát amelyen nyilvánvalóan keresztülment a Tom Daschle demokrata szenátor irodájához címzett, lépfenespórákat tartalmazó levél. Az egyelőre még nem lehet tudni, hogy más fertőzött küldeménnyel is érintkezésbe kerülhetett-e a létesítményben a megbetegedett alkalmazott.

Bővebben: Belégzéses antraxot diagnosztázáltak

hirdetés

N; N;
hirdetés