Külföld

Lépfenét szántak Bush elnöknek is

Újabb postás fertőződött meg

2001. 10. 23., 23:32 | Frissítve: 2001. október 24., szerda 08:39

Lépfene-tenyészetet találtak abban a katonai létesítményben, ahol a Fehér Házba küldött leveleket ellenőrzik. Ari Fleischer szóvivő szerint "erősen lehet bízni" abban, hogy a kórokozó nem jutott el az elnök környezetébe.

Antraxra bukkantak abban a levélelosztóban, ahol a Fehér Házba szánt leveleket ellenőrzik - jelentette be Ari Fleischer szóvivő. A katonai létesítmény több mérföldre található az amerikai elnök lakhelyétől. Az elosztót lezárták, valamennyi alkalmazottját ellenőrzik. Goerge W. Bush elnök szóvivője úgy fogalmazott: erősen lehet bízni abban, hogy a antrax-kórokozók nem jutottak be a Fehér Házba.

George W. Bush amerikai elnök nem sokkal ezután kijelentette, hogy nem kapta meg a lépfenefertőzést. Miután bejelentették, hogy a Fehér Ház postáját ellenőrző létesítményben lépfenetenyészetet találtak, Bush újságíróknak elmondta, nem szenved ilyen típusú betegségben. Azt azonban nem árulta el, átesett-e szakirányú vizsgálaton a fehér házi felfedezés óta. Az elnök annak a véleményének is hangot adott, hogy nem lenne meglepve, ha bebizonyosodna, a lépfenefertőzés terjedése mögött is Oszama bin Laden terroristavezér és hálózata áll.

Már a belégzéses antrax szedi áldozatait

Kedden érkezett jelentés arról újabb amerikai postai alkalmazottnál - ezúttal egy New Jersey-ben dolgozó nőnél - azonosítottak belégzéses lépfene megbetegedést - közölték kedden az illetékesek. Az érintett személy érintkezésbe kerülhetett azokkal a fertőzött levelekkel, amelyeket a New Jersey állambeli Trenton mellett adtak postára, az NBC tévé és a The New York Post című lap New York-i székházába, illetve Tom Daschle szenátor washingtoni irodájába címezve.

A lépfene kórokozója által okozott megbetegedésnek az a súlyosabb formája, ha a belélegzik a spórákat, amelyek így azonnal a tüdőbe kerülnek, és ott kezdik kifejteni hatásukat. Sokkal gyakoribb - és többnyire sokkal enyhébb lefolyású - a bőrön át történő fertőződés esete.

Daschle-nak szánt levél már az elosztóban fertőzött

Belégzéses antraxban halt meg az első ismertté vált lépfeneeset áldozata, egy Florida állambeli fotószerkesztő. Ebben betegedett meg egy férfi, aki ugyanannak a lapkiadó vállalatnak a levélelosztójában dolgozott. A New York-i médiaintézményeknél (az NBC mellett a CBS és az ABC tévéhálózat központjában is) bőrfertőzéses antraxesetek fordultak elő.

Fény derült arra, hogy abban a washingtoni postai küldeményelosztó létesítményben, amelyen a Daschle szenátornak küldött, lépfene-kórokozóval fertőzött levél keresztülment, négyen súlyosan megbetegedtek belégzéses antraxban, és ketten meg is haltak. Ezek az esetek arra ébresztik rá az amerikai posta vezetőit, hogy a küldemények már útközben is fertőzhetnek, elsősorban olyan helyeken, ahol mechanikus rendszerek kezelik a leveleket.

hirdetés

N; N;
hirdetés