Külföld

Amerikai szélsőségesek műve lehet a lépfenefertőzés

Eddig hárman haltak meg az antrax miatt az Egyesült Államokban

2001. 10. 27., 16:00 | Frissítve: 2001. október 27., szombat 18:36

A Washington Post kormányzati körökből úgy értesült, hogy a lépfenefertőzéseket a CIA és az FBI egyre inkább egy amerikai szélsőséges csoport, mint a bin Laden vezette al-Kaida hálózat művének tartja. Eközben lépfenekórokozókat fedeztek fel az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánban is.

Egy magas rangú kormányhivatalnok a Washington Post szombati számában úgy nyilatkozik: minden jel arra mutat, hogy a Washingtonban, New Yorkban és Floridában felbukkant lépfenefertőzések felelősét az Egyesült Államokban kell keresni, míg a tengerentúlról származó terrorista akció elméletét semmi sem támasztja alá. Richard Cheney amerikai alelnök a lépfene feltűnését követően úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államokban előforduló esetek Oszama bin Laden tevékenységével kapcsolatosak, de bizonyítékot erre nem tudott felmutatni.

A lépfenéért Oszama bin Laden felelős

Szélsőséges amerikaiakra gyanakodnak

A hatóságok több lehetőséget is mérlegelve úgy vélik: a támadások mögött vagy egy egyesült államokbeli szélsőjobboldali csoport állhat, vagy akár olyan amerikaiak, akik szimpatizálnak a szélsőséges iszlám akciókkal.

Nincs bizonyíték bin Ladenék ellen

Abból a mintegy 60-80 riasztásból, amely során a hatóságok különböző, a lépfene baktériumával fertőzött küldeményeket vizsgáltak, egyetlen sem volt, amelyet kapcsolatba hozhattak volna az al-Kaidával vagy más terrorista csoportokkal. A fellelt bizonyítékok pedig szintén nem arra mutatnak, hogy a lépfenebaktériumok egy külföldi kormánytól vagy laborból származnának - jegyzi meg a kormányhivatalnok. Eddig egyébként az FBI mintegy 36 postázót vizsgált át, amelyből 21-ben nem találtak lépfenekórokozót.

A lépfenefertőzések kronológiája

Míg az amerikai hatóságok úgy vélik, a jövőben is számítani lehet arra, hogy az al-Kaida egy újabb komoly terrroakciót hajthat végre az Egyesült Államok ellen, a lépfenefertőzéseket nem ennek részeként tartják számon - jelentette ki a magas rangú kormányhivatalnok az amerikai napilapnak.

Eddig hárman haltak meg a lépfene miatt

Washingtonban eközben egy újabb postahivatalt is bezártak, mivel pénteken lépfenekórokozókat fedeztek fel az egyik levélszállító ládán. A lépfenével fertőzött postai küldemények miatt eddig hárman haltak meg, és legalább 13 fertőződtek meg az Egyesült Államokban az utóbbi hetekben.

Lépfene: újabb két halott Amerikában

Pakisztánban is találtak antraxot

Egy levél lépfenével fertőzte meg egy külföldi bank helyi alkalmazottját Pakisztánban. Ez az első lépfeneeset az Afganisztánnal szomszédos országban. A betegség eddig csak az Egyesült Államokban szedett áldozatokat. A fertőzött férfi állapota nem súlyos, a jövő héten várhatóan elhagyhatja a kórházat.

Karacsiban a héten két külföldi bank több alkalmazottját is kórházba vitték kivizsgálásra, mert gyanús levelekkel érintkeztek, de az orvos szerint csak a fenti férfin mutatták ki a betegséget.

hirdetés

N; N;
hirdetés