Külföld

Válságos állapotban egy újabb lépfenés beteg

Perre mennek az amerikai postások

2001. 10. 30., 11:12 | Frissítve: 2001. október 30., kedd 14:37

New York polgármestere, Rudolph Giuliani helyi idő szerint hétfőn késő este tartott sajtótájékoztatóján ismertette, hogy egy idős egészségügyi dolgozó belélegzéses antraxszal fertőződött, állapota válságos. Az amerikai postások pereket indítanak azért, hogy épületek bezárására és munkások tesztelésére kényszerítsék a hatóságokat.

Rudolph Giuliani, New York polgármestere helyi idő szerint hétfőn késő este tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy egy 61 éves szülésznőt belélegzéses antrax jeleivel szállítottak kórházba. Az asszony állapota válságos, lélegeztetőgépre kapcsolták. Az eddigi három lépfenében elhunyt ember halálát is a betegség ezen formája okozta.

Az idős asszonynál az első tesztek a belélegzéses lépfenét mutatták ki, a hatóságok további tesztek eredményeit várják. Elővigyázatosságból a kórház 300 alkalmazottjának antibiotikumot adnak, és kedden a tesztelésüket is megkezdik. Az október 11. óta a kórházban megfordult pácienseket is felkeresik.

Ez lenne a tizenkilencedik eset

Ha bebizonyosodik, hogy a nő valóban belélegzéses lépfenében szenved, akkor ez lenne a tizenhatodik fertőzés eset Amerikában (ebből tíz belélegzéses antrax, hat pedig bőrantrax), az eddigi három halálos áldozaton kívül.

A New York Post harmadik alkalmazottját bőrlépfene gyanújával kezelik, a szerkesztő antibiotikumot kap, állapota stabil. Az amerikai környezetvédelmi hivatal azt ajánlotta, hogy a szenátus egyik irodaépületét a következő két héten át klórdioxiddal fertőtlenítsék, hogy elpusztítsák az összes lépfene-baktériumot.

Perelnek a postások

Egy New York-i postai szakszervezet pert indított azért, hogy New York legnagyobb postai küldeményeket szortírozó központját zárják be, amíg a fertőtlenítést be nem fejezik. A floridai postások pedig azért perelték be hétfőn az amerikai postahivatalt, hogy az összes munkás antraxtesztelésére kényszerítsék a hatóságokat. New York, New Jersey, Pennsylvania és Delaware városokban összesen harminc levélközpontot ellenőriznak a lépfene-baktérium jelenléte szempontjából.

hirdetés

N; N;
hirdetés