Külföld

Európába is eljutott a lépfene

2001. november 01., csütörtök 19:56

Először találtak Európában lépfene-kórokozót. A postai küldemény a vilniusi amerikai nagykövetségre érkezett, ahol lezárták a postabontó helyiséget. Szintén anthraxkórokozókra bukkantak egy Indiana állambeli postahivatalban is.

Az Egyesült Államok Litvánia fővárosban, Vilniusban működő nagykövetsége lépfene-kórokozót tartalmazó postai küldeményt kapott. Mint egy litván vezető egészségügyi tisztviselő csütörtökön elmondta, 95-98 százalékos valószínűséggel megállapították: a megvizsgált öt napi postai küldemény közül legalább egy lépfenével (anthraxszal) volt fertőzve.

A gyanús anyagot egerekbe fecskendezték

A vilniusi amerikai nagykövetség azt közölte, hogy szerdán lezárta postabontó helyiségét, miután felmerült a gyanú, hogy két leveleszsák halálos betegséget okozó lépfene-baktériumokat tartalmazhat - értesült az MTI. A Litván Közegészségügyi Központ mikrobiológiai laboratóriumának főnöke szerint a küldeménycsomagban talált gyanús anyagot egerekbe fecskendezték, amelyek ennek hatására elpusztultak.

A hét folyamán a világon működő összes amerikai nagykövetségre érkezett postai küldeményeket rutinszerű vizsgálatnak vetették alá. Ennek keretében kerültek a litvániai diplomáciai képviseletnek címzett levelek a vilniusi laboratóriumba.

Újabb kórokozó egy Indiana állambeli postán

Anthraxkórokozó bukkant fel szerdán egy Indiana állambeli postahivatalban is. A vizsgálatot folytató szervek illetékeseit azonban a leginkább az a szerdai, belégzéses anthraxmegbetegedés nyomán történt haláleset zavarja, amely nem köthető sem a postai szolgálathoz, sem a közigazgatáshoz-kormányzathoz, sem a médiához.

hirdetés

N; N;
hirdetés