Külföld

Lépfenespórák további három szenátusi irodában

Az FBI felrajzolta a támadó pszichológiai profilját

2001. 11. 12., 11:42 | Frissítve: 2001. november 12., hétfő 14:31

Lépfenespórákat fedeztek fel vasárnap három amerikai szenátor irodájában. Szakértők szerint a baktériumok nem jelentenek komoly veszélyt. Az FBI közben felrajzolta az antraxtámadó pszichológiai profilját.

Újabb lépfenespórákat fedeztek fel három amerikai szenátor irodájában. Szakértők szerint a rendkívül kis mennyiség miatt aggodalomra nincs ok. Az irodák ugyanabban az épületben vannak, ahol Tom Daschle szenátoré található. Az irodaházat a tervezettel ellentétben mégsem nyitják meg újra.

A kongresszusi dolgozók közül összesen harmincan érintkeztek a baktériummal, ám egyikük sem betegedett meg. Októberben tizenhét amerikai kapta meg a betegséget, ebből négyen meghaltak, a többieket antibiotikummal kezelik.

Bin Ladennek nincs köze a lépfenetámadáshoz

Az FBI úgy véli: az antraxtámadásokat amerikai vitte véghez, Oszama bin Ladennek nincs hozzá köze. Hasonlóképp nyilatkozott szombati interjújában bin Laden is: az interjúkészítő Hamid Mir újságíró szerint bin Laden "kacagott" a kérdés feltevésekor, és közölte, hogy semmit sem tud az akciókról.

Magányos, felnőtt férfi a lépfenés támadó

A FBI egyébként összeállította a támadó pszichológia profilját: szerintük egy egyedül élő felnőtt férfi vitte véghez a támadást, aki egy laboratóriumi technikus tudásával rendelkezik. Technikai berendezését kb. kétezerötszáz dollárért vásárolta, és garázsában vagy padlásszobájában állította fel - szól a feltevés.

Az FBI pszichológusai szerint a férfi egyedül él, magányos, racionális és módszeres, de hiányoznak belőle azok a vonások, amelyek egy szemtől szembeni konfrontációt lehetővé tennének. Az FBI reményei szerint a jellemzők széleskörű ismertetése egy barátot vagy rokont arra késztet majd, hogy a gyanúsítottat feljelenti majd.

hirdetés

N; N;
hirdetés