Külföld

Floridából küldtek lépfenét Chilébe

2001. 11. 20., 06:52 | Frissítve: 2001. november 20., kedd 06:58

A chilei egészségügyi hatóságok hétfőn bejelentették, hogy a lépfene halálos változatának kórokozóira bukkantak egy levélben, amelyet Floridából küldtek a dél-amerikai országba.

Michelle Bachelet egészségügyi miniszter maga közölte santiagói sajtóértekezletén, hogy az állami közegészségügyi intézet megerősítette: a levél lépfenével fertőzött. A küldeménnyel kapcsolatba került tizenhárom embert azonnal antibiotikummal kezdték kezelni, és egyelőre egyikük sem mutatja a betegség jeleit. A baktériumot még egy amerikai laboratóriumban is tesztelik - a végleges eredmény csak napok múltán születhet meg.

A levelet állítólag egy santiagói magánhivatalba küldték a múlt héten. A küldemény azért lett gyanús, mert Chilében összesen 368 gyanús borítékot vizsgáltak lépfene miatt a nemzetközi pánik kezdete óta.

Az Egyesült Államokban - a New York és Washington elleni szeptember 11-i terrortámadásokat, majd az Afganisztánt ért amerikai katonai ellencsapás kezdetét követően - október elején támadt fel a bioterrorizmussal szembeni félelem. Az országban négyen meghaltak lépfene miatt, de az amerikai határokon kívül csupán Argentínában bukkantak kórokozókra.

hirdetés

N; N;
hirdetés