Külföld

Lépfene a washingtoni börtönigazgatóságnál

2001. november 20., kedd 10:30

Lépfene-baktériumokat találtak az amerikai börtönigazgatóság postázójában Washingtonban. Mint az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn este közölte, a központi börtönigazgatóság épületében hat helyen végezték el a teszteket, kettőnél pozitívnak bizonyult a vizsgálat, a másik négy esetben nem bukkantak lépfene nyomára.

A tesztek a két postázó terem esetében bizonyultak pozitívnak, ezeket bezárták. Az atlantai székhelyű országos járványügyi hatóság (CDC) szerint a pozitívnak bizonyult esetekben is olyan csekély volt a lépfenespórák koncentrációja, hogy csak minimális kockázatot jelent a betegség tüdőt megtámadó változatának kialakulására.

A börtönigazgatóság munkatársait a szokásos munkavégzésre szólították fel és kedden ismertetik velük az esetleges orvosi javallatokat. A minisztérium tudatta, hogy a börtönöket igazgató központi adminisztráció egy másik épületében is vizsgálatot végeztek a lépfene jelenlétének kimutatására, de ennek az eredménye még nem ismert.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szombaton ismét az amerikai lakosság segítségét kérte, miután Washingtonban újabb, valószínűleg lépfenével fertőzött levélre bukkantak. A levelet pénteken találták, de még október 9-én adták postára. Címzettje Patrick Leahy demokrata szenátor, az igazságügyi bizottság elnöke és ugyanúgy a New Jersey állambeli Trentonban adták föl, mint a Tom Daschle szenátornak, a demokrata (többségi) frakció vezetőjének küldött levelet, amelynek felnyitása nyomán anthraxfertőzés volt a kongresszus irodaépületében.

A Daschle-levél kinyitása után a kongresszusba beérkező posta kézbesítését azonnal felfüggesztették. A mostani levél abból az összesen 250 kartonnyi küldeményből való, amely azóta felgyülemlett. A levelet nem nyitották fel - írta az AFP.

hirdetés

N; N;
hirdetés