Külföld

Nincs vége a lépfenepániknak

Eddig négy halottat követelt az antrax

2001. 11. 21., 08:14 | Frissítve: 2001. november 21., szerda 14:33

Újabb belégzéses lépfene- megbetegedés vált ismertté kedden az Egyesült Államokban, ezúttal a Connecticut állambeli Waterbury településen. Egy idősebb asszonyt ápolnak kórházban, és állapotáról semmit nem közöltek. Minden jel arra mutat, hogy ismét felütötte a fejét a kór, miután heteken át nem történt friss megfertőződés.

Az előző, októberi fertőzési hullám során - amelynek a kiváltója több, lépfenespórákat tartalmazó porral szennyezett postára adott levél volt - 17, néhány gyanús, de a jelek szerint antibiotikummal időben "elfojtott" eset hozzászámításával pedig közel két tucat személy betegedett meg, és közülük négyen meghaltak. A kórokozó tíz személy esetében belégzés útján került a szervezetbe, és rögtön a tüdőnél kezdte kifejteni pusztító hatását. Mind a négy haláleset e tíz belégzéses megbetegedés közül került ki. A másik előfordult megfertőződési mód a sebes bőrfelülettel való érintkezés volt. Bővebben: A lépfene-megbetegedések kronológiája

Egyetlen rejtélyes eset

Egy kivételével az összes eddigi megbetegedés igazolt módon kapcsolódott postai küldeményekhez - vagy úgy, hogy az illető felnyitott egy szennyezett levelet (a célba vett címzettek vagy a médiához, vagy demokrata párti politikai körökhöz tartoztak), vagy pedig úgy, hogy levélelosztó létesítményben dolgozott. Az egyetlen rejtélyes eset egy vietnami származású bevándorló New York-i nő halála: sem a lakásán, sem a munkahelyén, de még az általa rendszeresen használt metróvonal állomásain és kocsijaiban sem találták az antrax nyomát.

Egyelőre nem tudni, hol fertőzödött meg a connecticuti asszony ú

A connecticuti nő esetében egyelőre szintén homály fedi, hol és mikor történhetett a megfertőződés. Azt sem tudni még tehát, hogy újabb gyilkos forrás nyílt-e meg - esetleg ismét lépfenespórákkal szennyezett küldeményt adott-e valaki postára -, vagy pedig korábbi eredetű "keresztbeszennyeződés" történhetett (például "borítékról borítékra"), és így kerülhetett a nő érintkezésbe a spórákkal.

hirdetés

N; N;
hirdetés