Külföld

Amerikai kormánylaborból származhat a lépfene

2001. 11. 22., 10:57 | Frissítve: 2001. november 22., csütörtök 11:08

Amerikai tudósok szerint az egyesült államokbeli lépfenefertőzéseket okozó baktériumtörzsek "minden valószínűség" szerint az amerikai védelmi minisztérium egyik laboratóriumából származnak.

Az 1972-ben aláírt Biológiai és Toxin Fegyvertilalmi Egyezmény (BWC) genfi felülvizsgálati konferenciáján szerdán felszólalt Barbara Hatch Rosenberg, a biológiai fegyvereket kutató amerikai szövetségi munkacsoport vezetője szerint a New York-i, washingtoni és floridai intézményekhez küldött levelekben felfedezett lépfenesprórák minden valószínűség szerint az amerikai védelmi minisztérium egyik laboratóriumából származnak- adta hírül az MTI.

A tudós elmondta: a lépfenetámadások megmutatták a világnak, hogy a fertőző betegségeket is lehet fegyverként használni. - Csak kis ízelítőt kaptunk abból, mi lehetett volna - mondta Rosenberg. Az Egyesült Államokban eddig öten vesztették életüket lépfenefertőzésben. Legutóbb egy 94 éves connecticuti asszony esett áldozatául a lépfenének.

Bővebben: Nincs vége a lépfenepániknak

A Washington Post kormányzati körökből korábban úgy értesült, hogy a lépfenefertőzéseket a CIA és az FBI egyre inkább egy amerikai szélsőséges csoport, mint a bin Laden vezette al-Kaida hálózat művének tartja.

Amerikai szélsőségesek műve lehet a lépfenefertőzés

BWC felülvizsgálati konferenciája előreláthatólag három héten át zajlik a svájci városban. A biológiai fegyverek használatát, termelését és birtoklását tiltó nemzetközi megállapodás nem rendelkezik ellenőrző mechanizmussal, s immár hat éve tartanak a nemzetközi erőfeszítések a kényszerítő érvényű kiegészítő jegyzőkönyv megfogalmazására.

hirdetés

N; N;
hirdetés