Külföld

Európa is tart a biológiai terrortól

Több országban vizsgálnak lépfene-gyanús küldeményeket

2001. 10. 15., 20:14 | Frissítve: 2001. október 15., hétfő 20:24

Gyanús levelek és porok, utóbb hamisnak bizonyult riadók : az Egyesült Államokbeli lépfene-fertőzések fokozott óvatosságra intik az európai hatóságokat is.

George Bush amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy az előzetes vizsgálatok szerint lépfene kórokozóval fertőzött levelet kapott Tom Daschle, a szenátus demokrata frakciójának vezetője is. Az elnök azt is kijelentette: vélhetően összefüggés van a lépfene-fertőzések és a szeptember 11-i terrortámadás között.

Bővebben: Lépfenével fertőzött levelet kapott az amerikai szenátus

Németország: Gerhard Schröder kapott gyanús küldeményt

A német kormány szóvivője közölte, hogy vizsgálnak egy gyanús fehér port tartalmazó levelet, amely Gerhard Schröder kancellár irodájába érkezett. A kancellária postaközpontjában lettek figyelmesek a levélre, amelyből egy kis por kiszóródott. Az épületrészt azonnal kiürítették és lepecsételték, de a kancellária többi részében folytatódott a munka. Schröder nem volt az épületben a küldemény felfedezése idején, a járványkutatással foglalkozó Robert Koch Intézet munkatársai azonban igen - közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a levélben lévő anyag vizsgálatának első eredményeit még hétfőn ismertetik.

A lipcsei rendőrség is vizsgál egy levelet, amelyet a reformkommunista Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) irodájának küldtek. Egy müncheni építési telken talált fehér por miatt is biztonsági riadót rendeltek el.

Ausztria: hamis riadók két konzulátusnál

Ausztráliában hétfőn egy sor - levelekben talált gyanús fehér por miatti - riasztás tartotta izgalomban a hatóságokat. Kiürítették az Egyesült Államok melbourne-i és Nagy-Britannia brisbane-i konzulátusát. A riadók végül hamisnak bizonyultak, de a félelem nem oszlott el.

Belgiumban 15 embert vizsgálnak

Svájcban a Novartis gyógyszergyártó óriáscég egy alkalmazottját megelőző vizsgálatnak vetették alá Bázelben, miután gyanús port tartalmazó levelet kapott. A Novartisnál mindazonáltal úgy vélekedtek, hogy "csekély a valószínűsége az Egyesült Államokban történtekhez hasonlónak". Belgiumban, ahol eddig nem találtak gyanús anyagot, hétfőn Liege-ben két gyanús borítékra bukkantak, s ezzel tizenötre nőtt a vizsgált esetek száma. Németországban ugyancsak gyanús borítékok felfedezése miatt bezártak több postai osztályozó központot, Kínában pedig "karanténba zárták" a nemzetközi postaforgalmat az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) sanghaji csúcstalálkozójának idejére.

Nagy-Britannia: újabb antibiotikum készleteket rendeltek

A brit kormány bejelentette, hogy újabb antibiotikum készleteket rendeltek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még egyetlen konkrét esetről sem tudnak. "A legcsekélyebb bizonyítékunk sincs arra vonatkozóan, hogy veszély fenyegetne (Nagy-Britanniában), de a mi felelősségünk a tervezés, mégpedig a jó tervezés, és éppen ezt tettük az elmúlt két hét folyamán" - mondta Liam Donaldson brit tiszti főorvos a BBC-nek.

A lakosságot már nem nyugalomra, hanem éberségre intik

Görögországban a betegség elleni szerek készletei növekedtek, s Alekszandrosz Papadopulosz egészségügyi és népjóléti miniszter szerint a hatóságok "készek szembenézni" egy biológiai támadás fenyegetésével. Japánban az egészségügyi minisztérium egy sor, fertőzés esetén követendő tanácsot tett fel internetes honlapjára, s arra kérte a lakosságot, hogy ne engedjen a pániknak.

Az olasz hatóságok éberségre intenek. A kormány a bioterrorizmus elleni harc jegyében ingyenes telefonvonalat létesített, és arra már 250 hívás érkezett. Franciaországban Bernard Kouchner egészségügyi államtitkár, miután vasárnap bejelentette, hogy növekedett az oltóanyag-termelés, hétfőn is nyugtatni igyekezett a közvéleményt: "Nincs okunk félelemre. Franciaországban nem találtak lépfene-fertőzött esetet, sem más olyan dolgot, amelyről úgy gondolhatnánk, hogy a terrorizmus műve" - mondta Kouchner.

hirdetés

N; N;
hirdetés