Külföld

Irak felelős a lépfene-fertőzésért?

2001. október 14., vasárnap 15:30

Az amerikai hírszerzés szerint csak Irak rendelkezik a szükséges technológiával, és állít elő terrorista céloknak megfelelő lépfenét.

Az amerikai hírszerzés feltételezése szerint az Egyesült Államokban előforduló lépfene esetekért Irak lehet a felelős. A The Observer vasárnapi brit lapnak nyilatkozó CIA források közölték, hogy az amerikai illetékesek a floridai és a New Yorki anthrax megbetegedések mögött "államilag szponzorált terrorizmust" gyanítanak.

A hírszerzési források emlékeztetnek arra, hogy a bioterrorizmus ezen fejlett technológiája nem elérhető Afganisztánban. "Az anthrax előállítása nem bonyolult dolog. Biológiai fegyverként hatékonnyá azonban akkor válik, ha az anthraxspórákat a megfelelő mennyiségben koncentrálják belégzés céljára. Fegyverként nem használható, ha a mérgezést nem sikerül légi úton terjeszteni. Ez azonban nagyon bonyolult. A spórák többsége vagy túl nagy a levegőben való feloldáshoz, vagy túl kicsi ahhoz, hogy a tüdőben megtapadjon" - nyilatkozta egy magas rangú amerikai hírszerzési illetékes a brit lapnak.

Kizárásos alapon csak Irak lehetett

Az amerikai hírszerzés szerint Irak rendelkezik a szükséges technológiával és állít elő terrorista céloknak megfelelő anthraxot. "Ezt az anyagot nem állíthatják elő az afganisztáni barlangokban. Ez az elsődleges bizonyíték arra, hogy egy állami titkosszolgálati ügynökség kapcsolatban áll az esetekkel. Iránnak is meglehet a szükséges képessége. Politikailag azonban ez nem elképzelhető. Ezért egyedül Irak marad..." - fejtegette az amerikai forrás.

Londonban a hét végén bejelentették, hogy elővigyázatosságból három Floridából Nagy-Britanniába érkezett személyt orvosi vizsgálatnak vetettek alá. Mindhárman a Boca Ratonben lévő American Media nevű lapkiadó épületében dolgoztak. Az amerikai lapkiadó egyik alkalmazottja, egy 63 éves brit fotószerkesztő a múlt pénteken halt bele lépfenefertőzésbe, és a kiadó két másik munkatársánál is kimutatták a baktériumot.

hirdetés

N; N;
hirdetés