Külföld

Nem lesz antibiotikumos lépfene-megelőzés

Továbbra sem találtak antraxot

2001. 10. 24., 17:03 | Frissítve: 2001. október 24., szerda 18:34

A vizsgálatra múlt hét elejétől beküldött 252 levélen és más tárgyakon nem mutattak ki lépfene-baktériumot az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriumában - jelentette ki az országos tiszti főorvos. Lun Katalin változatlanul nem tartja indokoltnak az antibiotikumos kezelést.

Az országos tiszti főorvos kéri a lakosságot, hogy aki feltételezése szerint káros anyagot tartalmazó tárgyat lát, értesítse a hatóságokat, illetve betegségre valló tünetekkel mindenki forduljon háziorvosához. Lun Katalin szerdai tájékoztatóján kijelentette: változatlanul nem tartja indokoltnak a magyar lakosság megelőző antibiotikumos kezelését vagy védőoltását az Amerikában szaporodó lépfene-megbetegedések kapcsán.

Leszögezte: a vizsgálatra múlt hét elejétől beküldött 252 levélen és más tárgyakon nem mutattak ki lépfene-baktériumot az Országos Epidemiológiai Központ laboratóriumában

Egy másik a magyar lakosságot évről évre érintő betegség, az influenza kapcsán Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ megbízott főigazgatója bejelentette: a háziorvosok összesen 1 millió 300 ezer ampulla vakcinát igényelhetnek az idén a krónikus betegek és az idősek influenza elleni térítésmentes védőoltására. A főigazgató elmondta: az influenzás időszak általában decemberben kezdődik és kora tavaszig tart, így a 10-14 nap alatt védettséget nyújtó oltásokat érdemes már novemberben beadatni. Jelezte: a patikákban térítéssel azok is kiválthatják az oltóanyagokat, akik nem tartoznak a különösen veszélyeztetett körbe.

Az országos tiszti főorvos már kijelölte az influenzás, illetve az influenzaszerű megbetegedéseket figyelő háziorvosokat. Mint Melles Márta elmondta, ahol a megbetegedések gyakoribbá válnak, ott a figyelő szolgálat jelentő szolgálattá alakul át, de már az adott területen működő összes háziorvos bevonásával.

hirdetés

N; N;
hirdetés