Külföld

Bin Laden ölette meg az Északi Szövetség parancsnokát

Tévériporternek álcázott öngyilkos merénylők végeztek Maszuddal

2002. augusztus 16., péntek 10:24

Egy volt magas rangú tálib vezető szerint Oszama bin Laden rendelte el Ahmed Sah Maszudnak, az afganisztáni Északi Szövetség parancsnokának meggyilkolását még a tavaly szeptember 11-i, Egyesült Államok elleni terrortámadásokat megelőzően.

Ahmad Sah Maszuddal, a szovjet hadsereg ellen vívott honvédő háború egykori hősével, akit katonai sikereinek helyszínéről a Pandzsír-völgy oroszlánjaként emleget az afganisztáni nép, múlt év szeptember 9-én végzett két, magát tévériporternek álcázó arab öngyilkos merénylő. Azóta megállapították, hogy a merénylet egyik részvevője tunéziai állampolgár volt.

Két napig titkolták a parancsnok halálát

Muhammad Hakszár molla az AP-nek adott interjúban elmondta, hogy bin Laden küldte az eredetileg Indonéziába készülő két "kamikazét" Maszud táborába. Hakszár a merénylet napján Abdul Razzak tálib belügyminiszternél tett részvétlátogatást apja halála miatt. Nála találkozott két szaúdi férfival, akik feltehetően az al-Kaida terrorhálózat tagjai voltak.

Ők beszéltek neki bin Laden szerepéről, és biztosították őt afelől, hogy Maszud meghalt. Az Északi Szövetség azonban még várt 48 órát a halálhír megerősítésével, mert előbb ki akarta választani a népszerű parancsnok utódját.

Bin Laden nem osztotta meg terveit híveivel

Hakszár molla szerint bin Laden és egyik helyettese is ott volt a gyászolók között Razzak házában, de nem találkoztak. Ami viszont a szeptember 11-i akciókat illeti, a molla szerint senki nem tett semmilyen utalást arra, hogy két nap múlva mi fog történni.

Hakszár, aki Kabul novemberi eleste után szakított a tálibokkal, elmondta, hogy a tálib vezetés meg volt győződve arról, hogy bin Laden áll a New York-i és washingtoni merényletek mögött. "Harci kedvük magasra csapott - mondta. - Azt hitték, hogy Oszama azért volt erős, mert félt tőle a világ".

Az Egyesült Államok titkosszolgálata már korábban is feltételezte, hogy Oszama bin Ladennek köze volt Maszud meggyilkolásához, de azt nem tudták, hogy miképpen vett részt a parancsnok elleni összeesküvésben.

hirdetés

N; N;
hirdetés