Külföld

Minden ötödik menekült afgán

Az ENSZ aggasztónak tartja az EU menekültpolitikáját

2001. 11. 28., 10:03 | Frissítve: 2001. november 28., szerda 12:18

Az ENSZ két és fél milliárd dollárt kér a nemzetközi konfliktusok 33 millió áldozata számára Afganisztántól Ruandáig. A világszervezet jelentése szerint 2001 kezdetén a világban mintegy 22 millió menekült volt, az afgán menekültek számát körülbelül 4 millióra teszik.

A világon minden 275 ember közül egy menekült. 2001 kezdetén az ENSZ becslése szerint 21 millió 800 ezer menekült van a világon, 25 százalékuk Európában. Az afgánok képezik jelenleg a világ legnagyobb menekülttömegét 3,600,000 menekülttel. Egyesek már megkezdték a hazatérést, de az ENSZ menekültügyi főbiztosságának nagy gondot jelent a többiek ellátása - jelentette ki Brüsszelben Poul Nielson, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős európai biztosa. Az ENSZ a menekültek ellátására két és fél milliárd dollárt kér a világ tehetősebb országaitól.

Hazánkban minden második menekült a Balkánról jött
A Belügyminisztérium adatai szerint 1988-2000. között Magyarországra közel 163 ezer menekült érkezett. A regisztrált menekültek több mint fele (85 ezer) a volt Jugoszláviából, 55 ezer Romániából, 17 ezer Európán kívüli országokból és valamivel több mint 3 ezer a volt Szovjetunióból érkezett. Hivatalos menekültstátust hazánkban ezidőben azonban csak mintegy 5 ezer ember (3 ezer román, közel 1300 jugoszláv és 400 afgán állampolgár) kaphatott.
A Balkán lekerült az újságok címlapjáról

"Szégyen, hogy még mindig több százezer menekült vagy otthonától távol élni kényszerülő ember van a Balkánon" - jelentette ki Poul Nielson a BBC-nek. A balkáni békemegállapodások és a demokratikus rendszerek létrejötte nyomán 2 millióan hazatérhettek otthonukba. Délkelet-Európában azonban még mindig egy millió 300 ezer menekült, vagy otthonától távol élni kényszerülő ember van. A Balkán persze már nem szerepel az újságok címoldalain.

Az ENSZ idén 100 millió dollár segélyt kér, hogy folytathassa megsegítésüket. A jövő év fő célkitüzése, hogy további kisebbségiek térhessenek vissza otthonukba Horvátországban és Boszniában, hogy Jugoszláviában integrálják a szerb menekülteket, és hogy erőfeszítéseket tegyenek minél több szerb és roma Koszovóba való hazatérésének elősegítésére.

Intőt kapott az ENSZ-től az Európai Unió

Poul Nielson európai humanitárius biztos szerint az Európai Uniónak a saját határain parodoxonnal kell megbirkóznia. Nielson kifejtette: "Szégyennek tartom, hogy miközben politikailag viszonylagos stabilitást teremtettünk, a menekültkérdés kezelését nem sikerült átalakítanunk olyan formában, hogy a térség képes legyen megbírkózni ezzel a problémával."

hirdetés

N; N;
hirdetés