Külföld

Gyanús levél magyar újságíróknak

'Köszönjük, hogy jól megfogták, és most már minden bizonnyal magukévá tették a levelet.

2001. 10. 17., 12:15 | Frissítve: 2001. október 17., szerda 16:10

A Magyar Hírlap két újságírója kapott ma reggel ismeretlen fertőzéssel fenyegető levelet - tudta meg az Index. Az Al-queda aláírással érkezett levelet Magyarországon adták postára. A két címzett korábban többször foglalkozott Mikola István egészségügyi miniszter ügyeivel. A szerkesztőség most büntetőfeljelentést tesz a rendőrségen.

A Magyar Hírlap két újságírója kapott ma reggel fenyegető levelet - tudta meg az Index. A levél szövege szerint, ha a címzetteknek néhány napon belül infektológusra lenne szüksége, forduljanak bizalommal a László Kórház szakértőihez. A levél végére fejjel lefelé, apró betűkkel a következőket írták: "Köszönjük, hogy jól megfogták, és most már minden bizonnyal magukévá tették a levelet". Aláírás: Al-queda.

A Magyar Hírlap Fidesszel és egészségüggyel foglalkozó két munkatársa volt a levél címzettje. Feladóként az MH-conquest, Budapest, Kristóf tér 6. fsz. 1052 szerepelt. A levelet 31 forintos bélyeggel adták postára, rajta vasárnapi bélyegző található.

Az újság vezetői azonnal tájékoztatták az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, akik a helyszínre indultak. Dobson Tibor, a szervezet szóvivője az Indexnek elmondta: radiológiai és vegyi szondákkal felderítik a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai, hogy érezhető-e bármilyen sugárzás a gyanús levélben, illetve környékén. Dobson Tibor elmondta: miután fertőtlenítették azokat a helyiségeket, amelyekben felbontották a postai küldeményt a szakemberek mérlegelik azt, hogy az újságírókat megfigyelésre be kell-e vinni a László Kórházba. Ha indokoltnak látják a biztonsági óvintézkedést, akkor mentőautóval beszállítják az egészségügyi intézménybe őket, s egészen addig ott tarják, amíg az ÁNTSZ a postai küldeményt megvizsgálja, s annak negatív az eredménye. Ez körülbelül fél, illetve egy napot vehet igénybe.

Kis Zoltán, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese ugyanakkor az Index munkatársának úgy nyilatkozott, meg van róla győződve, hogy a levél csupán vaklárma, és nem tartalmaz semmilyen egészségre káros anyagot. Ennek ellenére Kis Zoltán, a lap szerkesztősége nevében még szerdán, közvesszéllyel való fenyegetés miatt tesz büntetőfeljelentést az ügyben.

Az elmúlt két-három napban megszaporodtak a gyanús eredetű levelek. A bejelentések hétfőn kezdődtek, akkor 10 furcsa küldeményt vizsgáltak meg a szakemberek, s három embert vittek kórházba. Kedden ez a szám már 21-re nőtt, közülük 12 embert kellett megfigyelni. Szerdán délelőtt viszont 15 bejelentés érkezett, ám senkit nem szállítottak kórházba - jelentette ki Dobson Tibor. Az eddigi vizsgálatok szerint egyetlen postai levél sem tartalmazott fertőző anyagot. Általában hintő-, krétaport, illetve szódabikarbónát helyeznek el az ismeretlen feladók a levelekbe.

Bár tünetmentesek, addig maradnak a budapesti Szent László Kórházban a Keleti pályaudvarról beszállított postai alkalmazottak, amíg nem készül el annak a pornak a vegyelemzése, amit a tizennégy dolgozó belélegezhetett - nyilatkozta az Indexnek Kertész Adrien az intézmény főorvosa. Tájékoztatása szerint a "betegek", nem betegek, tünetmentesek, elővigyázatosságból azonban bennmaradnak a vegyelemzés elkészültéig.

hirdetés

N; N;
hirdetés