Külföld

Motorral és gyalog menekül a tálibok vezetője

2002. 08. 04., 19:46 | Frissítve: 2002. augusztus 05., hétfő 14:39

Többször is felbukkant Afganisztán déli és középső részén Mohamed Omár, a tálibok első számú vallási vezetője. A molla elfogása még mindig fontos célja az amerikaiaknak, ez lehetett az oka a múlt hónapban végrehajtott, negyvennyolc halálos áldozatot követelő téves amerikai bombatámadásnak is.

Többször is látták Mohamed Omár mollát, a tálibok egykori vezetőjét, nyolc hónappal uralma bukása után - nyilatkozta a Reutersnek Ahmad Wali, Hamid Karzai elnök öccse. Mint mondta, a félszemű vallási vezetőt többször is látták az ország középső és déli részén.

Gyalog és motorbiciklin menekül

"Hol gyalog, hol motorbiciklin jár" - mondta Wali, aki egyben az elnök különleges képviselője az ország déli részén. "A fickó gyakorlatilag folyamatosan mozgásban van, napi huszonnégy órát tölt annak megtervezésével, hogy hova meneküljön" - tette hozzá. A vallási vezetőnek eddig azonban nem sikerült ellenállási mozgalmat szerveznie az új hatlaommal szemben - mondta el Karzai elnök a BBC-nek.

A lakodalombombázás célpontja volt

Mind az amerikai csapatok, mind az afgán kormányerők kutatnak Omár molla után. A mollát legutóbb a délkeleti Zabul, a középső Uruzgán és a délnyugati Helmand tartományokban látták. Egyes feltételezések szerint a Helmand tartományban a múlt hónapban végrehajtott légicsapások célja is a molla búvóhelyének megsemmisítését célozták - írja a Reuters.

A támadás téves célpontot ért, egy lakodalom negyvennyolc résztvevője vesztette benne életét. Walli elmondta, "fogalma sincs" arról, vajon Oszama bin Laden életben van-e, illetve Afganisztánban tartózkodik-e még.

hirdetés

N; N;
hirdetés