Külföld

Szerdán döntenek a német kontingensről

Négyezer katonát kértek Berlintől

2001. november 06., kedd 14:57

A német kormány szerdai ülésén hoz határozatot arról, hogy eleget tegyen-e Németország az Egyesült Államok fölkérésének mintegy 3900 katona rendelkezésére bocsátására - jelentette be kedden Berlinben a kancellár.

Gerhard Schröder sajtóértekezletén elmondta: a hétfőn érkezett washingtoni kérés pozitív fogadtatásra talált mind a nemzetbiztonsági tanács kedd reggeli ülésén, mind a parlamenti pártok vezetőinek körében. Mint hangsúlyozta: egyelőre nem bevetésről, hanem csupán rendelkezésre bocsátásról van szó. A végső szót azonban erről is a törvényhozás hivatott kimondani. Erről már csütörtökön dönthet a Bundestag.

A Berliner Zeitung értesülései szerint a katonák túlnyomórészt humanitárius célokat szolgáló katonai szállítógépeken, egy kórházzá átalakított repülőgépen, valamint felderítő páncélozott járműveken teljesítenének szolgálatot.

Orosz-német tárgyalás a háború utáni rendezésről

Putyin orosz elnök és a német kancellár az afganisztáni tálib rendszer várt összeomlása utáni politikai újjászervezésről tárgyalt péntek este Moszkvában. A két államférfi több modellt is megvitatott Afganisztán jövendő államvezetésére vonatkozólag. Az egyik elképzelés szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainak és Afganisztán szomszédainak védnökségével alakulhatna átmeneti kormány Kabulban. Schröder jelezte, hogy India a nyolcak - vagyis a hét legjelentősebb ipari állam (köztük Németország) és Oroszország - különleges szerepét ajánlja.

'Partnerkeresés'
A brüsszeli Wall Street Journal Europe értesülései szerint várhatóan az amerikai és brit csapatok mellett rövidesen cseh és lengyel különleges egységek is bevetésre kerülhetnek az afganisztáni harctereken. Magyarország szintén felajánlotta segítségét - írja a lap -, de magyar NATO-tisztviselők szerint a katonai hírszerzés vonalán értékesebb hozzájárulást tudunk adni, mint csapatokkal.

Bővebben: Mozgásban a NATO keleti szárnya

hirdetés

N; N;
hirdetés