Külföld

Három feltételezett tettes szökésben

A német belügyminiszter elismerte a hibát

2001. 10. 24., 15:03 | Frissítve: 2001. október 24., szerda 17:41

Három terrorista és körözés alatt álló három segítőjük is egy Hamburgban legalább 1999 óta működő terrorista-sejt tagja volt - jelentette ki John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter kedden Otto Schily német belügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján. "Be kell vallanunk, nem láttuk előre az eseményeket" - mondta a német miniszter.

Nemzetközi körözést adtak ki a német hatóságok három szökésben lévő, a szeptember 11-i terrortámadás tervezésében való részvétellel vádolt személy ellen. Said Bahaji, Ramsi Binalshib és Zakariya Essebar "szoros és kiterjedt kapcsolatokat tartott fenn a géprablókkal" - mondta Ashcroft.

Mohamed Attát és Marvan al-Shehhit a WTC-be csapódó gép vezetőiként, Ziad Dzsarrát a Pennsylvaniában lezuhant repülő pilótájaként azonosította Ashcroft. A három géprabló egy lakást bérelt Hamburgban a '90-es években diákéveik alatt. Binalshib és Atta imacsoportot is indítottak Hamburgban. Essebar Floridában látogatta meg a merénylőket februárban. Essebar, Jarrah és al-Shehhi szerepelnek Bahaji esküvői videóján - mondta az amerikai igazságügy-miniszter.

A miniszter bevallotta

"Teljesen világos, hogy Hamburg központi bázisként szolgált a hat személy akciói és a szeptember 11-i merénylet kitervelése során" - jelentette ki Ashcroft. Mint elmondta, tizenkét FBI-ügynököt küldtek Németország különböző pontjaira, hogy a nyomozást segítsék.

"Be kell vallanunk, nem láttuk előre az eseményeket. De hogy nyíltak legyünk, mindnyájan hibáztunk. Át kell vizsgálnunk biztonsági rendszereinket" - nyilatkozta Otto Schily. Ugyanő hétfőn kijelentette, a külföldi, világszerte működő pénzküldő szolgálatok a terroristák eszközei lehetnek, és együttműködésre szólította fel őket. "Nem akarok neveket említeni, de szerepet játszottak egyes, nemzetközi pénzküldő vállalatok is. Ezek akár az Egyesült Államokban is működhetnek" - mondta a német belügyminiszter.

hirdetés

N; N;
hirdetés