Külföld

Újabb terrortámadásra számítanak
a New York-iak

2002. 09. 02., 12:47 | Frissítve: 2002. szeptember 09., hétfő 13:56

A New York-iak több mint 70 százaléka szerint valószínű, hogy újabb terrortámadás éri a várost. Ugyanakkor a közvéleménykutatásból az is kiderül, hogy a város lakói, félelmeik ellenére mindennapi szokásaikon keveset változtattak.

A New York-iak 72 százaléka szerint valószínű, vagy nagyon valószínű, hogy a város egy újabb terrortámadás célpontjává válhat, áll a New York Daily News-ban közzétett közvélemény-kutatásban. A megkérdezettek mintegy 28 százaléka autóba rejtett pokolgéptől, vagy öngyilkos merénylettől tart a legjobban. Az válaszadók egy része szerint az sem kizárt, hogy a terroristák esetleg vegyi-, biológiai- vagy atomfegyvert vetnek be.

New York sem veszélyesebb, mint a többi város

Bár a város lakói szerint valószínű egy újabb támadás, azt állítják: New York-ban ugyanolyan biztonságban érzik magukat, mint az Egyesült Államok bármely más részén. Az is kiderül, hogy csak nagyon kevés városlakó változtatott bevett szokásain, hogy elkerülje a potenciális célpontnak számító metrót, a felhőkarcolókat, vagy a turista-látványosságokat.

Pszichológiai problémák

A felmérés szerint az eltelt idő segített a szeptember 11-i események szemtanúinak a támadás feldolgozásában. Míg röviddel az ikertornyok leomlása után a válaszadók mintegy harmada depressziós volt, mostanra már csak 20 százalékuk érez szorongást. A depressziósok között többen vannak a nők, és a Ground Zero környéki alsó-manhattani lakosok.

Békepárti New York

A felmérés szerint a New York-iak többségét nem győzte meg az Irak elleni támadás szükségességéről szóló propaganda. Összesen 49 százalékuk támogatná a haborút, de csak feltételekkel. Az országos felmérések szerint azonban az amerikaiak kétharmada támogatná Husszein erőszakos elmozdítását.

hirdetés

N; N;
hirdetés