Külföld

Bin Laden bálványozza a gépeltérítőket

Az egyik merénylő köszönetet mond a kiképzéséért

2002. 09. 10., 11:41 | Frissítve: 2002. szeptember 10., kedd 12:06

A katari székhelyű al-Dzsazira arab televízió hétfőn részleteket sugárzott egy olyan videofelvételből, amelyen a szeptemberi merényletek elkövetőit Oszama bin Laden nevükön nevezve bálványozza.

A CNN tudósítása szerint az arab tv-csatorna nem hajlandó elárulni, hogy miként jutott a kazettához. Az amerikai CNN korábban megszakította kapcsolatait az al-Dzsazirával egy régebbi bin Laden videóval kapcsolatban kirobbant vita miatt.

"Nagy emberek"

A felvételen fiatal arabok láthatóak, amint a merényletre készülnek többek között Washington térképének tanulmányozásával. A háttérben bin Laden hangja hallható, amint megnevezi azt a négy merénylőt, akikről már korábban az amerikai hatóságok megállapították, hogy a gépek eltérítői voltak. Bin Laden hosszasan taglalja az elkövetők hősiességét, kiemelve Mohamed Attát, aki az első gépet irányította a World Trade Centernek. "A nép fájdalmának hordozója volt. Fogadja őt isten mártírjának." Hani Handzsurt, aki a Pentagonnak vezette az egyik gépet, szintén nagy embernek titulálja bin Laden. "Nincsenek szavak arra, hogy elmondjuk milyen kiválóak ezek a férfiak, és milyen hatalmas cselekedetet hajtottak végre." Mialatt bin Laden ezeket a szavakat mondja, a merénylőkről készült fényképeket vetítenek a képernyőre.

Az al-Dzsazira egy másik felvételén, amely a gépeltérítőket mutatja be, szót kap az egyik elkövető is, aki kifejti: "Elkapunk titeket, megalázunk titeket, és örökké üldözni fogunk benneteket." Ezek után köszönetet mond bin Ladennek, amiért kiképezte őt, és isten áldását kéri a terroristavezérre.

Nincs kétség

A felvételekből nem deríthető ki egyértelműen, hogy mikor készültek, az azonban nyilvánvaló, hogy az előbbi a merényletek után. Az al-Kaida már többször magára vállalta videofelvételen keresztül a felelőséget a tavaly szeptember 11-ei támadásokért. A kazetta teljes anyagát várhatóan kedden fogja sugározni az arab adó.

Washington éberségre int

Mindezzel egy időben az Egyesült Államok kormánya közleményben kérte polgárait, hogy legyenek fokozottan éberek a szeptember 11-ét övező időszakban, ugyanis megbízható értesülések szerint terroristák újabb merényletekre készülnek. Különösen nagy a veszély amiatt, hogy a tavaly óta megszigorított biztonsági intézkedéseknek köszönhetően az elkövetők nem válogatnak a célpontok között.

hirdetés

N; N;
hirdetés