(c) 2002 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Bin Laden újra üzent

Oszama bin Laden az al-Dzsazíra hírtelevízióban vasárnap este közzétett hangfelvételben azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy iszlámhívő fiatalok újabb merényleteket készítenek elő, és csapásokat mérnek létfontosságú amerikai gazdasági célpontokra mindaddig, amíg Washington "fel nem hagy a muzulmán országokkal szembeni igazságtalan és ellenséges politikájával".

MTI (ugyelet@mail.index.hu)
2002. október 7., hétfő 8:51



A katari székhelyű, arab nyelvű hírtelevízióban az Afganisztán ellen megindított amerikai hadművelet első évfordulójának előestéjén hangzott el a mintegy kétperces hangfelvétel, amelyet az al-Kaida terrorszervezet vezetője az amerikai néphez intézett. Az nem derült ki, hogy bin Laden üzenetét mikor rögzítették hangszalagra. A szöveg bejátszása alatt a televíziók képernyőjén az olajzöld egyenruhát viselő terrorvezér fényképe volt látható.

"Az amerikaiak nem értették szeptember 11-e üzenetét"

A tavaly szeptember 11-i Amerika-ellenes merényletekre utalva Bin Laden felszólította az amerikai népet, hogy értsék meg a "múltban elkövetett bűneik egy részére válaszként adott New York-i és washingtoni támadások üzenetét". Álláspontja szerint ugyanis a "muzulmán világ ellen támadást előkészítő fehér házi bűnözők bandája és zsidó ügynökök tevékenysége" arra enged következtetni, hogy az amerikaiak semmit sem értettek meg a két támadás üzenetéből.

A szaúdi származású terrorvezér azt javasolta az amerikaiaknak, hogy térjenek át az igazságot hirdető iszlám hitre. Egyben figyelmeztette őket, hogy ha az Egyesült Államok nem hagy fel, vagy legalábbis nem tompítja "feszültségkeltő politikáját", akkor "Isten akaratából visszaadjuk neki a kölcsönt".

Karzai: "arra a következtetésre jutottam, hogy meghalt"

Oszama bin Laden sorsát sűrű homály fedi, a bizonytalanság hónapok óta a legkülönbözőbb spekulációk táptalajául bizonyult. Az al-Dzsazíra legutóbb szeptember 10-én hozott nyilvánosságra egy üzenetet, amely állítólag szintén bin Ladentől származik. Hamid Karzai afgán elnök vasárnap úgy vélte, hogy bin Laden valószínűleg halott. "Minél több idő telik el, annál kevesebbet hallani róla, és én arra a következtetésre jutottam, hogy meghalt. De soha nem lehet tudni... vagy meghalt, vagy valahol súlyosan megsebesült" - mondta Karzai a CNN-nek nyilatkozva.

Washington berágott az al-Dzsazírára

Az AP jelentése szerint amerikai tisztségviselők azzal vádolják a katari kormány által alapított, működését 1996 novemberében megkezdett al-Dzsazíra hírtelevíziót, hogy nem tárgyilagosan számol be a terrorizmus elleni háborúról, az arab-izraeli konfliktusról és az Egyesült Államok közel-keleti politikájáról. Az al-Dzsazíra újságírói viszont azt állítják, hogy igyekeznek az események minden oldalát bemutatni, és ugyanolyan gyakran haragítottak magukra arab kormányokat, mint Washingtont. Vége

az oldal tetejére