Külföld

Menekülnek az afgán ópiumcsempészek

Heroinháborús övezet

2002. január 13., vasárnap 14:47

Szakértők szerint más országokba szállítják át készleteiket az afgán ópiumcsempészek, tartva attól, hogy ők lesznek az amerikai hadműveletek következő célpontjai.

"A terrorizmus ellen jelenleg folyó háború után a drogok elleni háború válhat az új afgán hatóságok és Washington elsődleges céljává - és az ENSZ is társulni óhajt ehhez" - jelentette ki vasárnap a pakisztáni Beludzsisztánban, Turbat városában Bernard Frahi, a világszervezet nemzetközi kábítószer-ellenőrzési programjának Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó illetékese.

A téma szakértőinek sejtései szerint az afgán drogcsempészek néhány nap óta Iránba és Törökországba juttatják át készleteiket, közelebb az európai piacokhoz és messzebb az amerikai fenyegetéstől. Statisztikai adatok szerint a szállított "árunak" csupán tíz százalékát fogják el a rendfenntartó erők.

Újra burjánkzik a mák a földeken

Zafar Abbasz tábornok, a pakisztáni kábítószer-ellenes erők (ANF) főigazgatója szerint Afganisztánban újra terjednek a mákültetvények az utóbbi hónapokban, amióta az amerikaiak csapást mértek a tálibokra - a tálibok korábban megtiltották a máktermesztést, és egy év alatt sikerült teljesen kiirtaniuk azt. Ugyanakkor a tálib vezetők sohasem intéztek támadást a drogok kereskedelme ellen.

"Megoldásra vár még az ópiumot előállító laboratóriumok, a készletek és a hálózat problémája - teszi hozzár Bernard Frahi. - A heroinháborút Afganisztánban kell megnyerni, nem pusztán Pakisztánban vagy Törökországban, amelyek csak tranzitállomások."

Mint az AFP megjegyzi, Pakisztán délnyugati részén, az iráni határ közelében e hét hétfőjén nagy fogásuk volt a drogellenes erőknek: 630 kilogram heroint és 250 kilogramm morfiumot foglaltak le, amelynek értéke az európai piacon több mint 500 millió dollár lett volna. A felfegyverzett csempészek habozás nélkül lőttek az ANF embereire, akik csapdát állítottak nekik - mondta Zafar Abbasz.

hirdetés

N; N;
hirdetés