Külföld

Súlyos katonai tévedés miatt szökhetett meg bin Laden

Az al-Kaida vezére valószínűleg még mindig életben van

2002. 04. 17., 16:32 | Frissítve: 2002. április 17., szerda 16:56

Az amerikai hadsereg legsúlyosabb tévedésének eredményeként szökhetett meg Oszama bin Laden Tora Bora körzetéből tavaly decemberben. Az elemzők szerint szinte biztos, hogy az al-Kaida vezetője a térségben tartózkodott az amerikaiakkal szövetséges afgán csapatok offenzívája idején. Bin Laden a szakértők szerint életben van.

Tora Bora térségében tartózkodott, és sikeresen megmenekült Oszama bin Laden az amerikai hadsereg és az afgán csapatok tavaly novemberi támadásai idején - állítja amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a Washington Post szerdai száma. Az első kézből származó információk birtokában kormányzati és katonai tisztviselők állítják: bin Laden szökése a hadsereg legsúlyosabb hibája a háború során.

Bin Laden Tora Borában volt

Bin Laden a tora borai barlangrendszerben tartózkodott a november végi harcok kezdetén - állítják kihallgatások eredményeire és lehallgatott rádiójelentésekre alapozva titkosszolgálati dolgozók a Washington Postnak. Bár még mindig fennáll annak az esélye, hogy az al-Kaida vezére életét vesztette a harcok során, valószínűbbnek tűnik, hogy december első tíz napjában megszökött a térségből - írja az amerikai napilap. Az elemzők szerint bin Laden azért szökhetett meg, mert az amerikai katonák későn jelentek meg a harcok helyszínén, így a terroristavezér átszökhetett az afgán csapatok gyűrűjén.

A Bush-kormányzat eddig soha nem ismerte el, hogy bin Laden átszökött volna a Tora Bora körül látszólag felállított kordonon. Mostanáig az sem került nyilvánosságra, hogy az al-Kaida vezére a körzetben tartózkodott volna, mostanra azonban már csak kevés ellentmondás van a kérdésben - írja a Washington Post. A lap szerint az al-Kaida kihallgatott tagjai bin Laden december 3-án kiadott nyilatkozatáról beszélnek, amit a barlangrendszerben elbarikádozott mudszahed harcosokhoz intézett. Egy amerikai tisztviselő szerint megbízható titkosszolgálati jelentések is alátámasztják a vallomásokat - írja a lap.

Eddig két vezető sorsa ismert

Tommy R. Franks tábornok, az amerikai akció parancsnoka továbbra is fenntartja az elemzéssel szembeni véleményét. Soha nem láttunk semmit, ami meggyőzött volna minket arról, hogy bin Laden a térségben tartózkodott - nyilatkozta Craig Quigley ellentengernagy, Franks szóvivője a lapnak. Az Egyesült Államok által azonosított tucatnyi al-Kaida vezér közül kettőről van konkrét tudása az amerikaiaknak - Muhammad Atef a feltételezések szerint életét vesztette egy rakétatámadásban, Abu Zubaidát a múlt hónapban tartóztatták le.

Bin Laden életben van

Az elemzők döntő többségének álláspontja szerint Oszama bin Laden továbbra is életben van, bár jól informált tisztviselők nem zárták ki annak lehetőségét, hogy az al-Kaida vezér Tora Boránál vagy a későbbi harcok során életét vesztette. Több elemző gondolja, hogy bin Laden súlyos beteg, bár ezeket a felvetéseket nem tudják bizonyítékokkal alátámasztani. Bin Laden elfogása továbbra is az elsőszámú feladatok egyike - nyilatkozta kedden Adam Ingram brit hadügyi államtitkár a BBC-nek.

hirdetés

N; N;
hirdetés