Külföld

Tengerészgyalogosokat küldenek bin Ladenért

Politikai végrendeletet készített a terroristavezér?

2001. 11. 21., 15:42 | Frissítve: 2001. november 21., szerda 17:15

Az amerikai külügyminisztérium eddig 22 ezer különböző, Oszama bin Laden tartózkodási helyére vonatkozó információt kapott. A Pentagon eközben tengerészgyalogosokat küld Afganisztánba, hogy elfogják a terroristavezért. Az al-Vatan szaúdi napilap szerint bin Laden elkészítette politikai végrendeletét. Az Északi Szövetség bejelentette: nem ellenzi, hogy a volt afgán király "jelképes elnökként" vezesse az országot.

Az amerikai külügyminisztérium eddig 22 ezer információt kapott bin Laden rejtekhelyére vonatkozóan. A tippek zöme diplomáciai postán vagy telefonon fut be. Perdöntő adatot még nem kaptak, de minden nyomot kivizsgálnak - nyilatkozta Richard Boucher külügyi szóvivő. Afganisztánban rádión és szórólapokon keresztül terjesztik, hogy 25 millió dolláros jutalmat kap az, aki bin Laden elfogásához vezető információt szolgáltat. George Bush amerikai elnök korábban azt jelentette ki, élve vagy halva, de szeretnék elfogni bin Ladent.

Tengerészgyalogosok keresik a terroristavezért

A Pentagon szerdán bejelentette, hogy tengerészgyalogosokat küld Afganisztánba, az újabb katonáknak egyetlen feladatuk lenne: Oszama bin Laden kézre kerítése. A szaúd-arábiai al-Vatan napilap szerint bin Laden azt parancsolta leghűségesebb embereinek: öljék meg, ha fennáll a veszélye annak, hogy amerikai fogságába esik.

Bin Laden parancsáról az amerikai és európai hatóságok is tudnak a napilap szerint, a hatóságok információi az átállt tálib harcosoktól származnak. A lap arról is tájékoztat, Oszama bin Laden elkészítette politikai végrendeletét, a videofelvételen az amerikai érdekeltségek elleni támadások folytatására buzdítja a muzulmánokat halála után.

Az al-Vatan szerint bin Laden jelenleg egy erődítményszerű hegyi bunkerben tartózkodik, nem messze Kandahártól. A tálib hatóságok szerdán cáfolták, hogy ismernék Oszama bin Laden tartózkodási helyét: Tajab Agha szóvivő szerint jelenleg nem tartják a kapcsolatot bin Ladennel.

A volt király "jelképes elnök" lehet

Az Északi Szövetség nem ellenzi, hogy az ENSZ által felügyelt átmeneti rendezés keretében Muhammad Záhir Sah volt királyt "jelképes elnöknek" nevezzék ki. A tálibellenes szövetség indiai képviselője, Maszud Halili azt nyilatkozta: amennyiben a világszervezet jó választásnak tartja az idős uralkodót, akkor a fegyveres ellenzék nem támaszt ellenvetést. Megerősítette, hogy az Északi Szövetség kész a hatalom megosztására.

hirdetés

N; N;
hirdetés