Külföld

A G8 a terrorszervezetek felszámolására szólította fel Pakisztánt

Nemzetközi közvetítés nélkül háború törhet ki India és Pakisztán között

2001. 12. 28., 14:21 | Frissítve: 2001. december 28., péntek 14:31

Könnyen háborúba keveredhet India és Pakisztán, ha a nemzetközi közösség nem tesz lépéseket a két ország közti feszültség csökkentésére. A nyolc vezető ipari hatalom, a G8 külügyminiszterei felszólították a két országot a politikai párbeszéd folytatására.

Nagy az esélye egy Pakisztán és India közötti nagyobb háborúnak, amennyiben nem kerül sor jelentős nemzetközi kísérletre a két ország közötti feszültség csökkentésére - figyelmeztetnek pakisztáni tisztviselők. Biztonsági tisztek a BBC-nek nyilatkozva elmondták: úgy hiszik, hogy az indiai légierő kilencvenöt százaléka - a már pillanatnyilag is a két ország határára mozgósított jelentős erőkhöz hasonlóan - támadó pozícióban van.

Közvetítés nélkül háború lesz?

Véleményük szerint a jelenlegi telepítés még a két évvel ezelőtt, a Kargil környékén Kasmírban kitört kisebb konfliktus idején tapasztaltnál is nagyobb méretű. A két ország közötti feszültség az indiai parlamentet ért két héttel ezelőtt ért támadás óta nőtt meg ilyen mértékben. A támadást indiai vélemény szerint a pakisztáni titkosszolgálat támogatta.

Eközben a nyolc vezető ipari ország külügyminisztereinek moszkvai találkozóján a két országot felszólították a politikai párbeszéd folytatására és a két Dél-ázsiai atomhatalom közti ellenségeskedés kitörésének elkerülésére. A találkozó nyomán kibocsátott nyilatkozatukban felszólították Pakisztánt azoknak a terrorista szervezeteknek a felszámolására, amik az ország területén belülről indítják támadásaikat.

hirdetés

N; N;
hirdetés