Külföld

Al-Kaida bombatámadás tervét leplezték le Chicagóban

2002. június 11., kedd 06:36

Elkaptak egy férfit a chicagói repülőtéren, akit azzal gyanúsítanak, hogy radioaktív sugárzást kibocsátó bombatámadásra készült - jelentette be az Egyesült Államok igazságügy-minisztere. A férfi az al-Kaida tagja lehetett, mert Pakisztánban találkozott a szervezet tagjaival.

Az Egyesült Államok hatóságai letartóztatták az al-Kaida terrorhálózat egyik emberét, aki radioaktív sugárzást kibocsátó hagyományos robbanószerkezet (úgynevezett piszkos bomba) felrobbantását tervezte - jelentette be hétfőn a Moszkvában tartózkodó John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter az amerikai elektronikus médiának adott nyilatkozatában.

Ashcroft "ismert terroristának" nevezte a letartóztatottat. Az illetőről tudni lehet, hogy Abdullah al-Mudzsahir néven mozgott az utóbbi időben. Eredeti neve José Padilla, és állítólag erre a névre szólt amerikai útlevele, amikor május 8-án letartóztatták Chicagóban, ahová Pakisztánból érkezett. Pakisztánban korábban bizonyítottan találkozott az al-Kaida vezető terroristáival.

Különleges büntető eljárás

Az nem ismeretes, hogy amerikai állampolgársága eredeti-e, vagyis születési helye alapján számít amerikainak, vagy honosítás folytán nyert állampolgárságot. Az amerikai tömegtájékoztatás mindenesetre hangsúlyozza, hogy a férfit az amerikai igazságügyi szervek őrizetéből átadták a védelmi tárca őrizetébe, mert "az Egyesült Államokkal ellenséges harcos" minősítést kapta, és az ilyen személyeket nem a hagyományos büntető bíróságok előtt kívánják felelősségre vonni. Sok jogász ugyanakkor aggályosnak tartja a különleges felelősségre vonási eljárást amerikai állampolgárok esetében.

Bin Laden bizalmasa súgott

A CNN értesülése szerint az amerikai titkosszolgálatok a korábban elfogott Abu Zubajdától szerzett értesülések nyomán jutottak a férfi nyomára. Zubajda az Oszama bin Laden által finanszírozott al-Kaida egyik csúcsvezetője, műveleti főnöke volt azután, hogy az előző műveleti főnök meghalt az Afganisztánra mért amerikai légi csapások egyikében. Zubajdát Pakisztánban, tűzharcban fogták el, megsebesült, de már jobban van. "Kiemelten biztonságos" helyen folyik a kihallgatása, és a jelek szerint jól használható információkat ad kihallgatóinak.

A Chicagóban most letartóztatott férfiról az eddigi közlések alapján még nem lehet megállapítani, hogy rendelkezett-e megépített "piszkos bombával", de mindenképpen ilyen szerkezet megalkotását és felrobbantását tervezte.

A „piszkos bomba”

A "piszkos bomba" robbanó szerkezete hagyományos töltetet tartalmaz, tehát nem atombombáról van szó. A robbanás következtében azonban radioaktív sugárzást kibocsátó, nukleáris értelemben szennyezett anyag repül szerteszét, a szerkezet tehát radiológiai fegyvernek minősíthető.

A CNN úgy tudja, hogy Padilla Chicagóból Washingtonba készült, és ott akart "piszkos bombát robbantani".

hirdetés

N; N;
hirdetés