Külföld

A Magyar Posta nem kézbesíti a gyanús küldeményeket

Tizennyolc embert tartanak kórházi megfigyelés alatt

2001. 10. 17., 16:16 | Frissítve: 2001. október 17., szerda 19:57

Orbán Viktor felhatalmazására mostantól a gyanús küldeményeket a Magyar Posta nem a címzetthez, hanem azonnal az ÁNTSZ-hez küldi. A magyar kormány emellett lakossági információs vonal létrehozásával próbálja elejét venni az esetleges lépfene-fertőzéseknek. Jelenleg hazánkban antrax gyanúja miatt 18 embert tartanak kórházban. Az eddigi lépfenegyanús küldeményekben krétaport, lisztet és hungarocellt találtak.

Orbán Viktor kormányfő felhatalmazta a Magyar Posta vezérigazgatóját arra, hogy mostantól a gyanús küldeményeket ne a címzetthez, hanem az ÁNTSZ-hez továbbítsa - jelentette be szerdán Borókai Gábor kormányszóvivő, miután a miniszterelnök a lépfenegyanús esetek kapcsán ma magához hivatta Mikola István egészségügyi, Demeter Ervin titokügyi és Pintér Sándor belügyminisztert. A posta vezérigazgatójának adott engedéllyel szentesítették az eddigi jogsértő gyakorlatot is, ugyanis a postatörvény szerint a küldeményeket a címzetthez kötelesek továbbítani, ám az elmúlt napokban hazánkban feltűnt gyanús borítékokat és csomagokat azonnal vizsgálni kezdték. Arról, hogy ki dönti el, vajon melyik a 'gyanús' küldemény, nem esett szó.

Nyilvánvaló törvénysértést követ el a posta, amikor a küldeményeket elsőként nem a címzetthez juttatja el - jelentette ki az Indexnek Bárándy György ügyvéd, majd hozzátette: a szabad világ elleni fenyegetettség olyan élethelyzetet teremt, amikor az emberi szabadságjogok háttérbe szorulhatnak.

Kétszeresére emelkedett a riasztások száma
Jogszabály-módosítást kezdeményez az elszaporodott hamis és zavarkeltő lépfene-riasztások miatt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) - tudta meg az MTI szerdán az ORFK kommunikációs igazgatóságától. A rendőrségi szakértők szerint a jelenlegi szabályozást módosítani kell, mivel erre a speciális helyzetre nincs a büntető törvénykönyvben megfelelő tényállás. A Btk. szerint a közveszéllyel való fenyegetés vétsége két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

A büntetés három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt radioaktív anyaggal fenyegetve követik el, de öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint huszonnégy óra alatt a kétszeresére emelkedett a különféle gyanús csomagokról és küldeményekről érkezett riasztások száma A keddi 21 riasztással szemben szerda délután négy óráig már 40 alkalommal vonult ki az OKF vegyi felderítő csoportja gyanús küldeményekhez.

A rendőrség nyomoz a lépfenegyanús esetek után

Pintér Sándor belügyminiszter jelezte: bár konkrét hír továbbra sincs arról, hogy a lépfene korokozója Magyarországon is megjelent volna, információs vonalat hoznak létre, amelyen a lakosság bejelentheti a gyanús eseteket. A belügyi tárca vezetője azt is elmondta: valamennyi, így a Magyar Hírlaphoz küldött levél ügyében is nyomoz a rendőrség. Pintér Sándor elmondta: az eddig gyanúsnak ítélt küldeményekben krétaport, lisztet és hungarocellt találtak.

Tizennyolc embert vizsgálnak Magyarországon

Pillanatnyilag 18 ember tartanak Magyarországon lépfene gyanújával megfigyelés alatt - tájékoztatta a nyilvánosságot Mikola István. Bár kezeltek tünet- és panaszmentesek, de elővigyázatosságból folytatják kórházi megfigyelésüket. Valamennyi jelenlévő reményét fejezte ki, hogy a hazai lépfenepánik hamar véget ér, ugyanis, ahogy elmondták: már eddig is több millió forintba kerültek a vizsgálatok, illetve az óvintézkedések.

Az ÁNTSZ felkészült

Az ÁNTSZ-nek van katasztrófaterve, így el tudja látni a levelek átvizsgálását, a kormányfő rendelkezése nem okozhat gondot - mondta az Indexnek Ütő István országos helyettes tiszti főorvos. Ha tömegestül kell ellenőrizniük a postai küldeményeket, akkor más, kevésbé fontos munkákat természetesen háttérbe szorítanak. Eddig szerencsére még egyetlen lépfenével fertőzött küldeményt sem regisztráltak, s úgy tűnik, hogy mindez csak vaklárma.

Védőöltözék a városházán
Külön helyiségben és védőeszközöket alkalmazva bontják ki ezután a Főpolgármesteri Hivatalban a postai küldeményeket - nyilatkozta Tiba Zsolt főjegyző szerdán az MTI-nek. Tiba elmondta, hogy az intézkedésnek megfelelően csütörtöktől már a frissen beszerzett védőruházatban, maszkban bontják a postát. A polgári védelem és az ÁNTSZ szakemberei egyetértettek a főjegyző lépésével, s segítséget nyújtanak a városházi dolgozók új típusú kiképzéséhez. Ennek során egyebek mellett a gyanús anyagokat - például a port - tartalmazó levelek kezelésére is kioktatják őket.
hirdetés

N; N;
hirdetés