Külföld

Prágában találkozott a gépeltérítő és az iraki diplomata

2001. 10. 27., 15:33 | Frissítve: 2001. október 27., szombat 16:33

A cseh belügyminiszter hivatalosan is megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint Mohamed Atta (a szeptember 11-i támadás egyik elkövetője) és Ahmad Khalil Ibrahim Samir Al-Ani (iraki diplomata) áprilisban Prágában találkoztak. A cseh beismerés megkérdőjelezi az iraki hatóságok ez ügyben tanúsított tagadó álláspontját.

Sztaniszlav Gros cseh belügyminiszter szombaton hivatalosan is megerősítette azt, amiről a nemzetközi sajtó a szeptember 11-i támadást követően többször is beszámolt: az egyik feltételezett gépeltérítő Mohamed Atta és egy iraki diplomata, Ahmad Khalil Ibrahim Samir Al-Ani áprilisban Prágában találkoztak.

A cseh belügyminiszter a sajtónak ismertette, hogy további vizsgálatok folynak, hogy kideríthessék: pontosan hányszor járt Atta Prágában. Egy névtelenségbe burkolózó cseh tisztségviselő azt is elmondta: vizsgálják, hogy az iraki diplomata nem találkozott-e más gépeltérítőkkel is.

Az iraki diplomatát kiutasították

Az iraki diplomatát a cseh hatóságok a találkozást követően kiutasították az országból, hiszen beigazolódott a gyanújuk, hogy a férfi titkos ügynök. A férfit, azért figyelték, mert azt gondolták róla, hogy a Szabad Európa Rádió székhelye ellen szervez merényletet.

Az irakiak tagadnak

A hivatalos beismerés a szeptember 11-i támadás elkövetői és az Irak közötti bizonyítja: ezt az összefüggést az iraki hatóságok eddig határozottan tagadták. A Los Angeles Timesnak Irak miniszterelnöke, Tarik Aziz azt nyilatkozta, hogy a diplomata soha sem találkozott egy "Atta nevezetű férfival". Arra a kérdésre válaszolva, hogy Atta esetleg egy másik nevet használt a találkozáskor, a miniszterelnök azt mondta: "Ha ez valóban megtörtént, az sem jelent semmit".

Atta vezette az első WTC-be csapódó gépet

Mohamed Attáról feltételezik, hogy az American Airlines 11-es járatát ő vezette, ez volt az első gép, amelyik a World Trade Center épületébe csapódott. Az egyiptomi származású Atta Németországban tanult, a terorrtámadás előtt legkevesebb kétszer járt Prágában: először 2000 májusában busszal utazott a cseh fővárosba, ahonnan Amerikába repült. A következő év tavaszán pedig az iraki diplomatával találkozott ugyanott.

hirdetés

N; N;
hirdetés