Külföld

Putyin kínos helyzetbe hozta Washingtont

Ellentétes elképzelések Afganisztán jövőjéről

2001. 10. 24., 11:12 | Frissítve: 2001. október 24., szerda 13:54

Órákkal azután, hogy hétfőn Bush amerikai, és Putyin orosz elnök baráti hangvételű tárgyaláson vett részt Sanghajban, a Washington-Moszkva koalícióban egyértelmű törés látható Afganisztán jövőjét illetően. Az orosz elnök az USA-val versenyezve támogatja az Északi Szövetséget.

Bush és Putyin Sanghajban még egyforma kék, hagyományos kínai selyemköntösben sétált, és az amerikai elnök záróbeszédében kedélyesen még Vlagyimirnak is nevezte az orosz elnököt, azonban a kedélyes barátkozás nem tartott sokáig - emlékeztet a BBC. Néhány órával később Putyin a tádzsik fővárosban, Dusanbéban találkozott Afganisztán nemzetközileg elismert elnökével, Burhanuddin Rabbanival, a tálibellenes Északi Szövetség vezetőjével és kijelentette, őket tekinti Afganisztán legitim kormányának. Putyin hozzátette, hogy míg támogatja minden etnikum részvételét a vezetésben, a táliboknak ebben egyáltalán nem engedne szerepet, mert terroristák védelmezésével az egész mozgalom lejáratta magát. Így még "mérsékelt tálibokat" sem tartana elfogadhatónak egy új afgán kormányzatban.

Kölcsönös dícséretben nem volt hiány
George W. Bush Sanghajban az APEC csúcson kijelentette: "alig néhány órával a szeptember 11-i támadások után Putyin elnök felhívott. Együttérzését fejezte ki, és támogatásáról biztosított. De ennél is többet tett. Elrendelte az orosz hadsereg hadgyakorlatainak elállítását, melyek éppen akkor kezdődtek. Amerika, de én személyesen is, nem fogjuk elfelejteni ezt a baráti lépést, ami akkor érkezett, mikor szükségünk volt rá" - mondta Bush.

Putyin válaszában dícsérte amerikai kollégáját azért, ahogyan irányítja a háborút. Az orosz vezető az amerikai ellenakciót a veszély mértékéhez alakítottnak és arányosnak írta le. Majd támogatásáról biztosítva az USA-t kijelentette, "ha már elkezdtük a harcot a terrorizmus ellen, akkor azt véghez kell vinni, mert egyébként a terroristáknak az az illúziója támadhat, hogy sebezhetetlenek".

Putyin kijelentése kényelmetlen helyzetbe hozta Washingtont

Ezzel szemben az amerikai diplomácia elképzelése az, hogy etnikailag széles alapokon nyugvó kormány váltsa fel a tálib rezsimet. Az úgynevezett Powell-doktrina értelmében a tálibok kormányt alkotó pastu etnikum is tagja lenne az új vezetésnek mégpedig úgy, hogy "mérsékelt tálibokat" találnának, és ezeknek is helyet adnának az új vezetésben. Az elképzelés - megfigyelők szerint - az Amerika-barát Pervez Musarraf pakisztáni elnök posztjának megszilárdítását is szolgálja, ugyanis Pakisztánban jelentős a tálibok támogatottsága. Az eset pikantériája, hogy Vlagyimir Putyin Sanghajban még az amerikai elképzelésekkel értett egyet, legalábbis Condoleeza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó szerint.

Oroszország is szívesen átrajzolná Közép-Ázsia térképét

Az orosz politika hirtelen változását a brit és az orosz sajtó is észlelte. Az Izvesztyija például azt írta, hogy Oroszország egyértelművé tette, hogy vezető szerepet akar Közép-Ázsia új politikai térképének megrajzolásában. A londoni Times szerint az eset kísértetiesen emlékeztet a koszovói békemisszió pristinai bevonulására, ahol 1999-ben az amerikai csapatokat a hirtelen odatelepült oroszok várták, és így saját szektorhoz jutottak a tartományban. Ezenkívül - véli a Times - Putyin sakkhúzása régi emlékeket idézhet fel Washingtonban arról, hogy milyen gyorsan képes lépni egy orosz elnök.

hirdetés

N; N;
hirdetés