Külföld

Merénylet a Téli Olimpián?

Rakétával vadásznak Bin Laden embereire

2002. 02. 07., 11:17 | Frissítve: 2002. február 08., péntek 15:23

Önálló vezérlésű felderító repülőgépről indított amerikai rakéta ölt meg egy al-Kaida vezért, ám az amerikaiak nem tudják azonosítani az áldozatot. Az Interpol terroristaellenes részlegének vezetője, Frank Spicka szerint Oszama bin Laden és többszáz támogatójának nyoma már "kihűlt". George Tenet, a CIA igazgatója attól tart, hogy az újjászervezett al-Kaida támadást tervez a Téli Olimpiai játékok, illetve más amerikai és szövetséges célpontok ellen.

Egy önálló vezérlésű felderítő dronról elindított amerikai rakéta magasrangú al-Kaida vezetők egy csoportját találta el hétfőn éjjel a Zawar Khili barlangok közelében. A CIA tulajdonában lévő Predator repülő egy Hellfire tankelhárító rakétát lőtt ki távirányítás segítségével. Egy névtelenségbe burkolózó amerikai tisztségviselő szerint a rakéta legkevesebb egy embert megölt, ám személyazonosságát nem tudták megállapítani.

Nem tudják, ki halt meg a támadásban

A rakétatámadásról szóló hírek azután érkeztek, hogy a CIA igazgatója, George Tenet arra figyelmeztette az amerikai közvéleményt, hogy az al-Kaida terrorhálózat egy erős, újjászerveződő magja további támadásokat tervez Amerika és szövetségesei ellen.

A jelentések szerint a rakétatámadásban meghalt ember magas volt (190 centiméter körül), így az amerikai tisztségviselők némelyike arra is gondolt, hogy maga Oszama bin Laden halt meg ugyanis ő is 190 centi magas. Egy másik tisztségviselő szerint több al-Kaida tag is eléggé magas, így 190 centiméter körüli Ayman al-Zawahri is, Bin Laden legelső embere.

Kihűltek a nyomok - véli az Interpol vezetője

Az Interpol terroristaellenes részlegének vezetője, Frank Spicka a Finacial Times-nak adott interjúban elmondta: az al-Kaida vezetőségének hollétéhez vezető nyomok "kihűltek". Az Interpol vezetője szerint Oszama bin Laden és többszáz követője megszökött Afganisztánból. Spicka megjegyzései arra engednek következtetni, hogy az al-Kaida vezetősége utáni hajtóvadászatot Afganisztán területén kívülre is ki akarják terjeszteni.

Veszélyben a Téli Olimpiai játékok?

George Tenet, a CIA igazgatója szerdán egy szenátusi bizottsági meghallgatáson azt mondta, nem tudja, hogy Oszama bin Laden él-e vagy már halott. Mohammad Omar molláról a CIA vezér azt valószínűsítette, hogy életben van. Amikor a szenátusi bizottság arról faggatta Tenetet, hogy a CIA miért nem tud Bin Laden közelébe férkőzni, az igazgató azt sugallta, hogy egy ügynökének ez már sikerült, de nem részletezte a kérdést.

A CIA vezére megismételte, hogy Amerikának "hosszú háborúra" kell felkészülnie. Szerinte az al-Kaida vezérei szervezetük újjáépítésén dolgoznak. Tenet nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a terrorista csoport támadás tervez a Téli Olimpiai játékok, illetve más amerikai és szövetséges célpontok ellen.

hirdetés

N; N;
hirdetés