Külföld

További csapatok küldését tervezik Afganisztánba az amerikaiak

Felszereléssel próbálják növelni a törzsi harcosok harci kedvét

2001. 12. 21., 15:42 | Frissítve: 2001. december 21., péntek 17:16

További csapatok Afganisztánba küldését tervezi a Pentagon. A csapatok feladata a fogolytáborok őrzése és a Tora Bora környéki barlangok - Oszama bin Laden feltételezett rejtekhelye - átkutatása lesz.

Háromezer főre növekedhet az Afganisztánban tartózkodó amerikai csapatok összlétszáma, nyilatkozták a Pentagon tisztviselői a FoxNews műsorának. A tervek szerint a 101-es légideszant és a 10 hegyi hadosztályokat a fogolytáborok védelmére rendelnék a térségbe. Kenton Keith, az Egyesült Államok egykori katari nagykövete, a szövetségesek egyik szóvivője szerint hétezerre tehető a fogságba esett tálibok és al-Kaida-tagok száma.

Tengerészgyalogosokkal kutatnák bin Laden nyomát

Tora Bora körzetébe tengerészgyalogosokat terveznek küldeni a barlangrendszerek átkutatásában részt vevő különleges alakulatok megsegítésére. Feltételezések szerint eltűnése előtt ezekben a barlangrendszerekben bujkált bin Laden. Az amerikai csapatok és a tálibellenes harcosok napok óta kutatnak bin Laden hollétére utaló nyomok után.

Pillanatnyilag kétezer tengerészgyalogos tartózkodik Dél-Afganisztánban Kandahár repterénél. Az amerikai katonai vezetés fontolgatja a tálibellenes törzsi csapatok több felszereléssel való ellátását is, amennyiben ezzel rávehetnék őket az al-Kaida további üldözésére Tora Boránál - hangzott el a FoxNews műsorában. Az Egyesült Államok korábban hangsúlyozta, addig nem tekinti befejezetnek a háborút, amíg kézre nem keríti Omár mollát és Oszama bin Ladent.

hirdetés

N; N;
hirdetés