Külföld

Ötszörös életfogytiglanra ítélhetik a cipőbombás terroristát

Izrael, Egyiptom és Kanada is szerepelt az al-Kaida célpontjai között

2002. január 18., péntek 08:52

Al-Kaida tagsággal vádolták meg szerdai bírósági tárgyalásán Richard Reidet, aki egy cipőbe rejtett bombával kísérelte meg felrobbantani az American Airlines Párizs-Miami járatát a múlt év decemberében. A brit állampolgárságú férfit kilenc vádpontban akár ötszörös életfogytiglani büntetésre is ítélhetik. Az al-Kaida terroristák neveit is tartalmazzák azok a számítógépek, amelyek egy amerikai napilap birtokába kerültek.

"A vádpontok arra a világos, félreérthetetlen fenyegetésre utalnak, hogy az al-Kaida ismét támadást intézhet az Egyesült Államok ellen" - nyilatkozta John Ashcroft igazságügyi miniszter a vádpontok bejelentését követően szerdán Washingtonban.

A tizenkét oldalas vádiratban tömegpusztító fegyver használatának kísérletével, amerikai állampolgárok meggyilkolásának kísérletével, bomba repülőgépen való elhelyezésével, légi utasok megölésének kísérletével, repülőszemélyzettel való összetűzéssel, repülőgép felgyújtásának és elpusztításának kísérletével és repülőgép megrongálásának kísérletével vádolják Richard Reidet. A bíróság, amennyiben bűnösnek találja akár ötszörös életfogytiglani büntetésre is ítélheti a jamaikai származású britet - tudta meg az ABC amerikai tévéállomás.

Reid az al-Kaida hírszerzője?

A Wall Street Journal (WSJ) szerdai számában beszámolt arról, hogy egy Kabulban talált számítógép vincseszterének kormányzati elemzése szerint az al-Kaida egyik operatív emberének mozgása nagyban egyezik Reid mozgásával a december 22-i merényletkísérletet megelőzően. Kabulban két számítógépet találtak, amelyek feltétlezések szerint bin Laden katonai parancsnokáé, Mohammed Atefé lehettek. Ezeket a gépeket egy fosztogató végül a WSJ-nak adta el. A számítógépeken tárolt adatok bizonyíthatják Reid és az al-Kaida kapcsolatát.

Izrael és Egyiptom is célpont

A számítógépeken részletes leírást találtak az al-Kaida tervezett izraeli és egyiptomi célpontjairól - jelentette a WSJ. A fájlok között magas épületekről és légi járatokról szóló leírásokat is felfedeztek, amelyeket a jövőbeni támadások célpontjai között tartottak számon. Ezeket a lehetséges célpontokat egy Abdul Rauff álnéven megnevezett operatív emberükkel figyeltették. Az utazások csaknem teljesen megegyeznek Reid utazásaival - írja a napilap.

A WSJ beszámolt arról is, hogy a merevlemezen 170 al-Kaida terrorista nevét is megtalálták, akik közül eddig sokan ismeretlenek voltak a hatóságok számára. A merevlemezeket most az FBI vizsgálja - jelentette az ABC NEWS.

hirdetés

N; N;
hirdetés