Külföld

Átjutott az ellenőrzésen a felfegyverkezett nepáli

Menesztették az eset nyomán a reptéri biztonsági embereket

2001. 11. 06., 10:56 | Frissítve: 2001. november 06., kedd 14:43

Letartóztattak egy 27 éves nepáli férfit hétfőn a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtéren: a férfi késekkel, gázspray-vel és bénítópisztollyal felszerelkezve jutott át a biztonsági ellenőrökön. A United Airlinesnak kemény pénzbüntetést ígért az amerikai szállítási miniszter, Norman Mineta. Az ügyben érintett biztonsági dolgozókat menesztették.

A huszonhét éves nepáli Subash Bahadur Gurungot először szombaton tartóztatták le illegális fegyverviselés gyanúja miatt, még mielőtt a nebraskai Omahába utazott volna. A férfit egy biztonsági ponton megállították, mert két zsebkést találtak nála. A rendőrség megmotozta Gurungot, ám továbbmehetett, és a röntgensugarakkal működő átvilágító berendezések sem mutatták ki a kézipoggyászában lévő további késeket, egy elektromos sokkolót és egy gázspray-t.

Két, hosszú pengéjű kés

A biztonságiak azonban az átvilágítás után elkérték a férfi kézitáskáját, és akkor találták meg a fegyvereket. Gurungot ekkor óvadék ellenében hazaengedték. Az FBI későbbi közleménye szerint a bénítópisztoly nem volt működőképes, mert hiányzott belőle egy elem.

A nepáli férfi vasárnap újból jelentkezett azokért a csomagokért, melyeket szombaton a repülőtársaság már feltett az omahai járatra, ezek már átmentek egy biztonsági szűrőn. Miután azokat is felnyitották, bennük további két, hosszú pengéjű kést találtak, így a férfit újból letartóztatták. Gurung hétfőn megjelent egy bíróság előtt, ahol a bíró úgy döntött, csütörtöki meghallgatásáig fogságban tartják.

Önvédelemből hordta magánál a fegyvereket

Gurung egy televíziós interjúban védekezett: sietett elérni a járatot, így lehetett nála a zsebkés. A poggyászban talált sokkoló jelenlétét pedig azzal magyarázta, hogy egyedült él, és önvédelemre tartotta a fegyvert. A bíróságon azonban kiderült, a férfi három éve érkezett Amerikába egy azóta lejárt diákvízummal, és hamis iratokat is találtak nála a rendőrök. Tettét 10 éves börtönbüntetéssel vagy 250 ezer dolláros pénzbírsággal büntethetik.

Az amerikai főügyész irodája jelezte, kizárt, hogy a férfi illegális szándékkal érkezett volna a repülőtérre. Az eset azonban a szeptember 11-i terrortámadás után állítólag megerősített repülőtéri biztonsági intézkedések hiányosságaira hívta fel a figyelmet.

Megbírságolják a United Airlinest

Az eset miatt négy, a történtekben érintett biztonsági alkalmazottat letartóztattak, további ötöt felfüggesztettek. A Chicagóba látogató Norman Mineta szállítási miniszter szerint a United Airlines, amely egy biztonsági céget bízott meg az utasok és poggyászok ellenőrzésével, kemény pénzbírságra számíthat.

A repülőtéri biztonságról szóló vitában a múlt héten az amerikai szenátus támogatta azt az ötletet, hogy a repülőtéri biztonsági emberek szövetségi alkalmazottak legyenek, a képviselőház viszont visszautasította ezt a gondolatot.

hirdetés

N; N;
hirdetés