Külföld

A WTC tűzoltóitól tűnt el a Gondolkodó

Százöt emeletnyit zuhant Rodin leghíresebb szobra

2002. 05. 24., 20:07 | Frissítve: 2002. május 24., péntek 20:17

A New York-i tűzoltóság ideiglenes parancsnokságáról tűnhetett el Rodin Gondolkodó című szobra. A híres műalkotás százöt emeletes magasságból zuhant le, de egybe maradt. Hivatalosan még nem erősítették meg a nyomozóhatóságok, hogy nyomon lennének az eltünt műtárgy ügyében

A tűzoltóság ideiglenes parancsnokságán látta utoljára Augoste Rodin Gondolkodó nevű szobrát - vallotta egy nyomozónak az a tűzoltó, akit a mentési munkálatok során leényképeztek a szoborral a kezében. Rodine egyik leghíresebb munkája a World Trade Center 105-ik emeletén volt elhelyezve, a Cantor Fitzgerald kötvénykereskedő cég irodájában.

Százöt emeletet zuhant

A szobor épségben maradt az ikertornyok leomlása után, és több más Rodin mű darabjai között meg is találták a mentési munkálatok során. Később azonban nyoma veszett a XIX. századi szobornak, azt a gyanút keltve, hogy ellopták. New York város nyomozóirodája nem kívánta kommentálni azokat a felvetéseket, hogy nyomon lennének a szobor felkutatásában.

A szobor feltehetőleg azután tűnt el, hogy egy New York-i tűzoltó megtalálta azt a romok között - nyilatkozta az AP-nek a nyomozóiroda egy magát megnevezni nem kívánó munkatársa. A tűzoltót egy fénykép alapján azonosították, melyen a Gondolkodót tartja a kezében a romok között. A tűzoltó utoljára december 6-án látta a szobrot a tűzoltóság ideiglenesen kialakított parancsnokságán a katasztrófa helyszínén.

Több Gondolkodó van

A Gondolkodó bár ritka alkotás, még mindig számos példánya lelhető fel a világ múzeumaiban és a műgyűjtőknél. Rodinnek szokása volt, hogy több másolatot készítsen a műveiről, ezek közül számosat eredetinek ismer el a párizsi Museé Rodin. A Cantor Fritzgerald képviselői nem kívántak válaszolni a Guardian című londoni napilap kérdésére, hogy mekkora káruk származott a művészeti alkotások megsemmisüléséből.

A kötvénykereskedő cég 658 munkatársát veszítette el a szeptember 11-i terrortámadás során a World trade Centerben dolgozó 960 fős munkatársi köréből.

hirdetés

N; N;
hirdetés