Külföld

A teljes SAS-állomány bevetését kéri a Pentagon

Az amerikai hadvezetés elégedetlen

2001. október 21., vasárnap 13:36

Az amerikai védelmi minisztérium azzal a kéréssel fordult a brit kormányhoz, hogy a brit hadsereg különleges erőinek, az SAS-nek a teljes állományát bocsássa rendelkezésre az Afganisztán elleni hadműveletekhez - értesült brit védelmi forrásokból a the Sunday Telegraph.

A brit hadsereg illetékesei közölték, hogy bizonyos megszorítással teljesíteni fogják a Pentagon kérését az SAS mind a négy osztagának bevetéséről, azaz különleges erők egyik egységének egy része nagy-britanniai székhelyén marad bármilyen brit földön előálló rendkívüli fejlemény esetére.

A kérés teljesítése azt jelenti, hogy Nagy-Britannia három megerősített SAS osztagot, körülbelül 200 katonát bocsát az Egyesült Államok rendelkezésére. Az elmúlt több mint 30 évben először kerül sor ilyen sok SAS-katona külföldi bevetésére.

A brit "csodafegyver"

Az Egyesült Államok "háborút nyerő eszközként" tekint a brit rendkívüli erőkre, és azt akarja, hogy a brit hadsereg tekintsen el az SAS hadműveleti alapelvétől, attól, hogy egy időben, egyazon helyen csak két osztaga vesz részt bevetésben. Minden lehetséges, nélkülözhető erőt biztosítani fogunk számukra - közölte a brit védelmi tárca illetékese a vasárnapi lappal.

Az Argentínával 1982-ben vívott falklandi háború idején is csak két osztag segítette a hadműveleteket a dél-atlanti térségben. Az öbölháború óta páratlanul megerősödött a brit különleges erők megbecsülése az Egyesült Államok hadvezetésének körében.

Az amerikai kérés azért is szokatlan, mert bár a brit erők kezdettől fogva részt vesznek az Afganisztán elleni hadműveletekben, a terrorizmus elleni harcra szövetkezett nemzetközi koalíció országai maguk ajánlották meg a katonai segítségnyújtás formáját, és a Pentagon döntött annak felhasználásáról, most azonban fordítva történt.

A Pentagon elégedetlen

Védelmi elemzők szerint a kérés a Pentagon növekvő elégedetlenségét jelzi Oszama bin Laden felkutatásának eredménytelensége miatt. Az amerikai védelmi tárca az amerikai különleges erők szombaton végrehajtott akciójára alapozva egy sor különleges szárazföldi akciót tervez Afganisztánban a tálibok elsöprésére, bin Laden kifüstölésére, amelyben létfontosságú szerepet szán a brit különleges erőknek, az SAS mellett a brit haditengerészet különleges osztagainak is.

hirdetés

N; N;
hirdetés