Külföld

Ünnepi terrorra készül az al-Kaida

2002. december 05., csütörtök 15:25

"Ünnepi" terrorakciók elkövetésével fenyegetőzik az al-Kaida. Bin Laden terroristái a muzulmán böjti hónap végén, december 5-6-án tervezik végrehajtani akciójukat - derült ki a csoport közleményéből. Az amerikaiak tisztában vannak a fenyegetésekkel, a britek kiürítették kenyai nagykövetségüket.

"Nem tanultatok a leckéből. Nem értettétek meg a washingtoni és New York-i rajtaütések okát" - figyelmeztetett az al-Kaida a héten interneten közzétett levelében. A terrorszervezet "ünnepi ajándékként" terrortámadásokkal fenyegetőzött a legszentebb iszlám ünnep, a Ramadán végeztével - írja a CNN. Az egy hónapig tartó böjti időszak december 5-6-án ér véget.

Terror ajándékba

"Óh, amerikaiak, ti valójában vezetőitek áldozatai vagytok, de egyben partnereik is az ellenünk folytatott háborúban. Ünnepi ajándékunk már úton van felétek" - áll a terroristák közleményében.

Könnyű célpontok

Az amerikai titkosszolgálatok "tisztában vannak" a veszéllyel, "már egy ideje emelt színtű készültség van érvényben", megakadályozandó a Ramadán előtti, alatti és utáni terrorakciókat - értesült a hírcsatorna titkosszolgálati forrásokból. A kémszolgálatok munkáját megnehezíti, hogy az afganisztáni háború óta a terroristák vezetői szökésben vannak, és a szervezet könnyebben támadható célpontokat választott.

Példa erre a múlt csütörtöki, tizenhat emberéletet követelő kenyai kettős merénylet, valamint a közel kétszáz áldozatot követelő október 12. bali robbantás. Mindhárom akcióért bin Laden terroristái vállalták a felelősséget.

Omar molla káoszt jósol

Az al-Kaida fenyegetéseivel egy időben a tálib rezsim egykori elsőszámú vezetője, Mohamed Omar molla is terrorhullámmal fenyegette meg a nyugati világot. Az al-Dzsazíra televízióhoz eljuttatott faxban a molla "ellenségeskedést, káoszt és pusztulást" jósolt az Egyesült Államoknak. A levél feladóját még nem azonosították, egy amerikai titkosügynök szerint azonban a fax hiteles lehet.

Bezárták a nagykövetséget

"Az al-Kaida feltehetően újabb támadásokra készül, hogy megzavarja polgári társadalmunk nyugalmát, ezért vadászunk rájuk" - nyilatkozta a CNN-nek George W. Bush. Mint mondta, az amerikaiak szövetségeseikkel "lassan de biztosan" lefegyverzik az al-Kaidát, tagjait pedig bíróság elé állítják. Nagy-Britannia ennél konkrétabb lépéseket is tett, a fenyegetések hatására bezárta kenyai nagykövetségét.

hirdetés

N; N;
hirdetés