Külföld

Váliummal szelidítenék meg a tálib foglyokat

Ellentmondó hírek a kegyelmet kapott tálib miniszterekről

2002. 01. 10., 11:47 | Frissítve: 2002. január 10., csütörtök 12:14

Biztonsági okokból váliumot adnának az al- Kaida tagoknak és a tálib foglyoknak az amerikaiak, amíg átszállítják őket az afganisztáni Kandahárból a kubai Guantanamóig. Az átszállítások már a héten megkezdődhetnek- jelentette a CNN.

Bár az amerikai illetékesek továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy még nem született végleges döntés a válium használatáról, az ötletet még nem vetették el. Egyébként a 15 órás repülőút maximális biztonsága érdekében rengeteg más elképzelés, még a gépen kialakítandó cellák terve is felmerült.

Mindenesetre az átszállításra beosztott személyzet különleges kiképzést fog kapni a new-jersey-i McGuire légi támaszponton -jelentették be a Pentagon illetékesei.

A körülbelül 400 fogvatartottat egy új büntetésvégrehajtási intézményben fogják elhelyezni. A kandahári támaszpont alkalmatlan a nagyobb gépek fogadására, így először kisebb repülők szállítják a foglyokat egy másik bázisra, ahonnan nagyobb gépek viszik tovább őket - hangzott el szerdán a Pentagonban. Az átszállítások már a héten megkezdődhetnek.

Mégsem kaptak kegyelmet a tálib miniszterek?

Eközben fordulatot vett csütörtökön a három szabadon engedett tálib exminiszter ügye, amely felkavarta a kedélyeket a kabuli afgán ideiglenes kormány köreiben éppúgy, mint Washingtonban - adta hírül az MTI. Az a kandahári helyi illetékes, aki szerdán közölte: szabadon távozhat a tálib rezsim három minisztere, részben visszavonta az előző napon közölteket, és új verzióval állt elő.

Halid Pastun, Kandahár kormányzójának, Gul Agának a szóvivője közölte a Reuters hírügynökséggel: csak egy tálib miniszter adta meg magát a kandahári helyi hatóságoknak, név szerint Nuruddin Turabi volt igazságügyi miniszter. Őt valóban elengedték, hagyták Pakisztánba távozni, de - bizonygatta Pastun - "bármikor vissza tudjuk hozatni, ha kell, és készek vagyunk kiadni őt az amerikaiaknak".

A másik két tálib miniszterről (Ubaj Dullah molla volt védelmi minisztert és Szaadudin molla volt bánya- és iparügyi minisztert) kiderült, hogy ők nem adták meg magukat, csupán "összetévesztették őket másokkal".

Washington bizalmatlan

Pastun előzi napi közlése a három tálib exminiszter szabadon bocsátásáról kételyeket ébresztett Washingtonban és a nemzetközi közösségben a kabuli központi kormány tényleges hatalmát illetően. Azt gyanították ugyanis, hogy a Kandahárt hatalmukban tartó helyi törzsi fegyveres erők különalkut kötöttek a volt tálib miniszterekkel a kabuli kormány megkérdezése nélkül. Mind a kabuli ideiglenes kormány, mind pedig az amerikai kormány elítélte a tálib exminiszterek szerdán bejelentett szabadon bocsátását. Mindkettő leszögezte, hogy a bukott tálib kormány tagjainak bíróság előtt kell felelniük a terrorizmus támogatásáért.

hirdetés

N; N;
hirdetés