Külföld

Megkezdődött a tálib és al-Kaida-foglyok elszállítása

Lövöldözés volt a kandahári repülőtérnél

2002. 01. 10., 23:36 | Frissítve: 2002. január 11., péntek 09:06

Megkezdődött az amerikai fogságba került tálib és al-Kaida-foglyok elszállítása Afganisztánból: egy C-17-es amerikai szállítógép fedélzetén csütörtökön körülbelül 20 fogoly indult el a kandahári repülőtérről a kubai amerikai támaszpont, Guantánamo felé.

A gép felszállásakor lövöldözés tört ki a repülőtér környékén, s ezt követően még fél órán át hallani lehetett a lövések zajait, ám az incidens okairól egyelőre semmit sem tudni.

Az elszállítás mindenestre komoly biztonsági előkészületek mellett zajlott: az amerikai katonák harci kutyákkal járőröztek a gépnél, védelmi állásokat foglaltak el a repülőtéren, a foglyok fejére pedig kámzsát húztak, s megbilincselve vezették őket a gépre, ahol az ülésekhez láncolták őket.

A beszámolók szerint a mintegy 20 órás út alatt a gép csak egyszer száll majd le - ennek helyét azonban nem közölték az amerikai illetékesek. A foglyok nem hagyhatják el ülőhelyeiket, még WC-re sem mehetnek (ehelyett biliket használhatnak), s valószínűleg nyugtatókat is adnak majd nekik.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott: indokolt a fokozott elővigyázatosság, hiszen "veszélyes embereket kell szállítani", és a tálib illetve al-Kaida-fegyvereseknek korábban kétszer is sikerült megölniük őreiket.

Az amerikai haderő több mint háromszáz foglyot őriz Kandahárban, emellett vannak még afgán foglyok a Kabul közelében lévő bagrami repülőtéren, az ország északi részén lévő Mazari-Sarifban, illetve egy amerikai hadihajó fedélzetén az Indiai-óceánon - írja a Reuters.

A foglyok a kubai, guantánamói amerikai támaszpontra kerülnek: itt egyelőre száz embert tudnak fogadni, de már készül egy újabb körlet számukra, ahol akár kétezer embert is elhelyezhetnek.

A foglyokat egymástól elszigetelve, egyszemélyes cellákban őrzik majd, de az amerikai illetékesek fogadkoznak, hogy humánusan bánnak velük, s fogva tartásuk körülményeit a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai is ellenőrizhetik.

A kubai hatóságok a kezdeti felháborodás után, úgy tűnik, immár belenyugodtak, hogy az amerikaiak éppen náluk helyezik el a terrorizmussal gyanúsított foglyokat. Egy kubai tábornok épp csütörtökön szögezte le: az átszállítást nem tekintik provokációnak, s biztosak abban, hogy a térségben fennmarad a jelenlegi nyugalom.

hirdetés

N; N;
hirdetés