Külföld

A szaúdi herceg elismerte: a gépeltérítők zöme honfitársa volt

2002. 02. 06., 09:34 | Frissítve: 2002. február 06., szerda 09:46

A tavaly szeptember 11-i Amerika-ellenes terrormerényletek óta először ismerte el nyilvánosan Szaúd-Arábia, hogy a merényletekhez felhasznált repülőgépeket eltérítő 19 személy közül 15 szaúd-arábiai állampolgár volt.

Najef bin Abdel-Aziz herceg, szaúdi belügyminiszter az AP-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a nevek alapján megerősítést nyert, a 19 gépeltérítőből 15 szaúd-arábiai állampolgár volt. Szaúdi vezetők mindeddig azt ismételgették, hogy az Egyesült Államok által szaúd-arábiaiként azonosított 15 ember személyazonossága kétséges.

Bin Laden is szaudi volt

A terrortámadások kitervelőjének tartott Oszama bin Laden - az al-Kaida terrorszervezet vezetője - maga is szaúd-arábiai állampolgár volt, amíg a rijádi kormány 1994-ben meg nem fosztotta állampolgárságától.

Harminc embert tartóztattak le

Najef herceg elmondta azt is, hogy a terrormerényletek nyomán mintegy harminc embert tartóztattak le a királyságban az Egyesült Államoktól kapott információk alapján. Néhányat elengedtek közülük, a többiek, akiket bizonyíthatóan befolyásoltak bin Laden eszméi, továbbra is letartóztatásban várják sorsuk alakulását. A herceg elképzelhetőnek tartja, hogy a letartóztatottak között van olyan, aki az al-Kaida tagja, de egyelőre nem találtak erre utaló jeleket.

"Szaúd-Arábia nem felelős"

Najef herceg elmondta: az országban általános megdöbbenést váltott ki, hogy a gépeltérítőkből 15 szaúd-arábiai volt. Ezek az emberek nem voltak sem gazdagok, sem szegények, és a hercegnek meggyőződése, hogy kihasználták őket a vallás, valamint bizonyos arab kérdéseknek, nevezetesen Palesztina ügyének nevében.

A herceg nyomatékosan leszögezte azt is, hogy Szaúd-Arábiát nem terheli semmilyen felelősség az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrormerényletekért.

hirdetés

N; N;
hirdetés