Külföld

Tálibok: Bin Laden elhagyta Afganisztánt

Az Északi Szövetség nem látja szívesen a brit katonákat

2001. 11. 17., 19:25 | Frissítve: 2001. november 18., vasárnap 10:46

A tálibok azt állítják, hogy Oszama bin Laden elhagyta Afganisztánt, ahol az Északi Szövetség folytatja offenzíváját a megmaradt tálib erősségek ellen. Az Északi Szövetség különböző vezetői közölték: nem látják szívesen nyugati szárazföldi alakulatok afganisztáni jelentétét. A Kabulba érkező afgán vezető kijelentette, hogy támogatja egy olyan kormány felállítását, amelyben az ország valamennyi népcsoportja képviselteti magát.

A tálibok pakisztáni nagykövete, Abdul Szalam Zaif szombaton kijelentette, hogy Oszama bin Laden, a szeptember 11-ei amerikai terrortámadások megszervezésével vádolt terroristavezér elhagyta Afganisztán területét. "Oszama elhagyta Afganisztánt gyerekeivel és feleségeivel együtt, és nem tudjuk, hol tartózkodik" - mondta Zaif az AP-nek. A hírt más forrásból nem erősítették meg, amerikai hírszerzési körökben pedig felette kétkedve fogadták.

Az Északi Szövetség nem látja szívesen a brit katonákat

Az Északi Szövetség képviselői szombaton közölte, hogy a héten Kabul térségébe, a bagrami repülőtérre érkezett mintegy 100 brit katona közül 15 maradhat, a többinek távoznia kell - jelentette a BBC. Az Északi Szövetség felderítő szolgálatának helyettes vezetője, Arif parancsnok közölte: a szövetség nem engedheti meg, hogy az ország területét külső államok katonai bázisnak használják. A brit hadügyminisztérium szóvivője válaszul szombaton közölte, hogy a csütörtökön Bagramba érkezett brit katonák nem kaptak semmiféle felszólítást a távozásra és egyikük sem hagyja el a támaszpontot.

Az ellenzék támadásra készül Kunduz ellen

Amerikai bombázók szombat reggel tovább folytatták a tálibok utolsó észak-afganisztáni erősségének számító Kunduz bombázását, míg az Északi Szövetség alakulatai egy 48 órás fegyverletételi határidő lejárta után szombat este földi támadásra készülődnek. A várost védő 20-30 ezer tálib harcos, arab és pakisztáni zsoldos felkészült arra, hogy a végsőkig harcoljon. A tálib külügyminisztérium szóvivője szombaton cáfolta, hogy Mohamed Omar molla elhagyta volna Kandahár városát, és azt mondta, hogy csapataik uralják a területet. Az AIP hírügynökség szerint eközben a tálib alakulatok visszavonultak a nyugati Faráh tartományból is, és az onnan délkeletre lévő Hilmend tartományban vonják össze erőiket.

Mecsetet talált el egy amerikai bomba

Az amerikai légierő egyik bombája egy mecsetet talált el a kelet-afganisztáni Hoszt faluban, a washingtoni magyarázat szerint a vezérlőszerkezet meghibásodása miatt. Egyelőre nem tudni, mekkora károk keletkeztek, és hogy vannak-e áldozatai az akciónak.

A tálibok elismerték az al-Kaida vezetőhelyettes halálát

Nadzsibullah molla, az egyik tálib illetékes szombaton tálib részről első ízben ismerte el, hogy az al-Kaida terrorszervezet "katonai műveleti főnökeként" emlegetett Mohammed Atef életét vesztette egy bombatámadásban. A tálib vezető közlése szerint hét másik személy is meghalt a célzott amerikai légitámadásban, de Oszama bin Laden életben van.

Politikai rendezést sürget az ENSZ

A kialakuló politikai vákuum okozta feszültségek megoldására Kabulba érkezett az ENSZ képviselője, Francesc Vendrell. Látogatásának célja, hogy meggyőzze az Északi Szövetséget: egy semleges országban ENSZ-konferencia szervezésére van szükség, amelyen megállapodás jöhet létre egy széles etnikai és politikai képviseleten alapuló afgán kormány felállításáról. Mohammed Fahim, a Szövetség védelmi minisztere elmondta, hogy készen állnak az afgán felek közötti találkozóra, de ragaszkodnak a találkozó Kabulban való megtartásához. Közben az afgán fővárosba érkezett Burhanuddin Rabbani száműzött elnök, aki érkezése közölte: támogatja az egyes népcsoportok képviseletét biztosító kormány mihamarabbi felállítását.

hirdetés

N; N;
hirdetés