Külföld

Összeomlott a tálib uralom Afganisztán nagy részén

2001. 11. 14., 19:03 | Frissítve: 2001. november 14., szerda 23:46

Szerte Afganisztánban összeomlóban van a tálib uralom, ahogy a fanatikus iszlámista rezsim csapatai tartományról tartományra vonulnak vissza, a legutóbbi jelentések szerint még kandahari főhadiszállásukat is elveszítve. Északon az ellenzék ellenőrzése alá vonta a fővárost, Kabult, délen pedig pastu törzsi vezetők lázadtak fel a Talibán ellen. Elemzők szerint Oszama bin Laden most sebezhetőbb mint valaha: könnyen elképzelhető, hogy a tálibok ki- vagy egyszerűen eladják az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét. Az ENSZ közben egy ideiglenes kormányzat felállításán dolgozik.

Friss jelentések szerint, melyeket az Északi Szövetség képviselői is megerősítettek, a tálibok szerda délután elveszítették ellenőrzésüket "főhadiszállásuk", Kandahar felett is, ahova az ellenzéki csapatok a fellázadt lakosság segítségével vonultak be. Az Északi Szövetség külügyminisztere szerint a helyzet a városban "kaotikus", de a tálib vezetők elmenekültek. Más jelentések szerint azonban az ellenzék csak a repülőteret foglalta el, és a városban továbbra is harcok folynak. Megint más források arról számoltak be, hogy Kandaharban nyugalom honol, és a tálibok uralják a várost. Bővebben: Kandahárt is elfoglalta az Északi Szövetség

A hivatalos afganisztán hírügynökség jelentése szerint felszabadult Dzsalálábád is, és lázadások voltak négy keleti tartományban is. A tálibok most már csak az ország területének körülbelül kétötödét ellenőrzik. A déli győzelmek főként a fellázadt helyi törzsi vezetőkhöz köthetők, akik megvonták támogatásukat a táliboktól.

Gerillaháborút ígérnek a tálibok

A tálibok azt mondják, hogy "stratégiai visszavonulásról" van szó, céljuk, hogy rendezzék soraikat, és gerilla háborút indítsanak a hegyekből. Szemtanúk szerint azonban sok tálib harcos átszökött a pakisztáni határon, hogy az ottani afgán menekülttáborokban rejtőzzön el.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter közölte: az amerikai hadsereg különleges erőket juttatott Afganisztán déli részére, és ezek ellenőrző posztokat állítottak föl az északi országrészből délre vezető főutakon, hogy "letartóztassák azokat, akiket le kell tartóztatni". A britek bejelentették, hogy készen állnak rá, hogy 48 órán belül az országba küldjék alakulataikat. Az amerikai légierő tovább bombázza a tálibok megmaradt állásait, és visszavonuló csapatait.

Menekülthullám egyelőre nincs, tömeggyilkosság annál inkább

Az Északi Szövetség győzelme nyomán egyelőre nem indult menekülthullám a megszállt területekről, sőt tízezrek tértek haza északi otthonaikba. Nemzetközi szervezetek azonban tömeggyilkosságokról számoltak be több városból is, amelyeket a visszavonuló tálibok követtek el. Mazari-Sarifban az Északi Szövetség katonái állítólag több száz tálib hadifogollyal végeztek, és megöltek sok pakisztánit és arabot is, akik a Talibán harcát segítették. Az UNICEF bejelentette, hogy az ellenzék végzett két munkatársukkal is, a segélyeket pedig elkobozták.

Ünneplik a tálibok bukását

Kabulban mindenesetre ünneplik a tálibok bukását. Az emberek zenét hallgatnak - ez az iszlámista rezsim alatt tilos volt -, a férfiak levágják szakállukat, a nők pedig levetik az egész testüket borító csadort.

Hogyan tovább?

A politikai helyzet zavaros. Délen a tartományok saját, helyi kormányokat állítanak fel, amelyeket a helyi törzsi vezetők dominálnak. Kabulban az Északi Szövetség elfoglalta a kormányépületeket, holott korábban megígérték, hogy együttműködnek egy minden népcsoportot képviselő ideiglenes kormányzat felállításában. A hivatalos kuvaiti hírügynökség szerint a szövetség már meg is alakította az új afgán kormányt, élén az 1996-ban elűzött Burhanuddin Rabbani elnökkel.

Az ENSZ közben tárgyalásokat folytat egy ilyen kormányzat felállításáról. A fő problémát az jelenti, hogy Afganisztán szomszédjainak eltérő elképzeléseik vannak az ország jövőjéről: Pakisztán elképzelhetetlennek tartja a "mérsékelt tálibok" kizárását a háború utáni kormányból, míg az Északi Szövetség támogatói, elsősorban Oroszország és Irán, ebbe nem akarnak belenyugodni. Az ENSZ afganisztáni küldötte szerint egy többnemzetiségű, főként muszlim, békefenntartó erőre van szükség az országban, de az Északi Szövetség külügyminisztere szerint erre nincs szükség. Bővebben: ENSZ: Meg kell kezdeni a rendezést

Kiadhatják bin Ladent

Szakértők szerint Oszama bin Laden helyzete egyre rosszabb. A vesztüket érző tálibok ugyanis ki- vagy egyszerűen eladhatják az al-Kaida vezérét, ha úgy érzik, ezzel megmenthetik magukat. Egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztviselő az NBC Newsnak elmondta: "Bin Laden esélyei nem jók. Egyre kevesebb helyre bújhat el. Kifogyott a támogatókból. Jelentések szerint Omar molla még mindig kiáll mellette, racionálisabb tálib vezetők kétlik, hogy ez lenne a megfelelő lépés". Bővebben: A tálibok kiadhatják bin Ladent

hirdetés

N; N;
hirdetés