Külföld

A Fehér Ház is célpont volt a szeptemberi terrortámadásban

Vallomást tett az al-Kaida egyik vezetője

2002. 05. 23., 10:18 | Frissítve: 2002. május 23., csütörtök 10:35

Egy elfogott al-Kaida terrorvezér vallomása megerősítette azokat a feltételezéseket, melyek szerint a szeptemberi 11-i terrortámadásban a négy eltérített gép egyikének a Fehér Ház volt a célpontja. A vezér Oszama bin Laden szervezetének harmadik legbefolyásosabb embere. Az amerikai külügyminisztériumban bejelentették, bizonyítékok vannak arra, hogy az Afganisztánból elmenekülő al-Kaida-tagok Indonéziában építenek ki új támaszpontokat.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik vezetője, a letartóztatásban levő Abu Zubajda megerősítette egy vallomásában azt az elterjedt feltételezést, hogy tavaly szeptember 11-én a terroristák által eltérített négy amerikai repülőgép közül az egyiknek a Fehér Ház lett volna a célpontja, oda kellett volna becsapódnia a terroristák elképzelése szerint.

A céltévesztett gép

Arról a gépről van szó, amelyik Pennsylvania államban zuhant le, miután az utasok szembeszálltak a gépeltérítő terroristákkal. Zubajda vallomásáról az NBC News amerikai televízió adott hírt szerdán.

Zubajdáról, aki ez év márciusában akadt horogra Pakisztánban, feltételezik az amerikai hatóságok, hogy ő a harmadik legbefolyásosabb vezetője az Oszama bin Laden arab milliomos vezette al-Kaida szervezetnek.

Indonéziában terjeszkednek tovább

Az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az Afganisztánból elmenekülő al-Kaida-tagok Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában próbálnak új támaszpontokat kialakítani. Paul Fujimura, a külügyminisztérium terrorelhárítási részlegének kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekben illetékes tisztségviselője közölte ezt csütörtökön, ausztráliai újságíróknak adott nyilatkozatában.

Mint mondta, a földrajzilag széttagolt, 13 667 szigeten elterülő Indonézia, ahol a 210 milliós lakosság egy része rokonszenvez a terroristákkal, eszményi hely az al-Kaida szélsőségesei számára az újjászerveződéshez. - Indonéziai jelenlétükről bizonyítékaink vannak, de nem ismerjük pontosan ottani tevékenységüket - idézett az amerikai tisztségviselő nyilatkozatából a Reuters.

hirdetés

N; N;
hirdetés